Foto: Shutterstock

Uz ārkārtējās situācijas laiku Latvijā apturēts izņēmums, ka pret Covid-19 vakcinēti cilvēki, kas bijuši kontaktā ar inficētu cilvēku, var neievērot mājas karantīnu, preses konferencē ceturtdien atklāja Veselības ministrijas (VM) Vides veselības nodaļas vadītāja Jana Feldmane.

Viņa norādīja, ka mājas karantīna līdz ārkārtējas situācijas beigām, proti, līdz 11. janvārim ir jāievēro arī vakcinētiem, kas bijuši kontaktā ar Covid-19 inficētu cilvēku.

Kā skaidroja Feldmane, šī norma paredzēta, ņemot vērā kopējo straujo saslimušo skaita pieaugumu, kā arī to, ka starp vakcinētajiem ir pietiekami liels saslimšanas skaits. Lai mazinātu risku, ka vakcinēts cilvēks izplata infekciju, uz ārkārtējas situācijas laiku, lai stabilizētu situāciju slimnīcās, ir atcelts šis izņēmums vakcinētiem cilvēkiem, skaidroja Feldmane.

Feldmane preses konferencē, atsaucoties uz pieejamajiem datiem par cilvēku aktivitāti un sabiedriskā transporta noslodzi, skaidroja, ka aktivitāte aizvadītajā nedēļā samazinājās tikai par 10%, bet infekcijas izplatības ātrums sasniedzis ātrumu, ka katri 10 inficēti cilvēki inficē 13 citus cilvēkus. No nedēļas uz nedēļu jauno gadījumu skaits dubultojas. Ņemot vērā, ka 11-12% no inficētajiem nonāk slimnīcās, pēc nedēļas tie varētu būt 2000, un ap 200 pacientiem būs ar smagu slimības gaitu, viņa atklāja prognozes.

Tāpat pieaug mirstības rādītāji, vidēji dienā zaudējot 13 cilvēkus Covid-19 infekcijas dēļ, tāpēc valdībai bija jāpieņem lēmumi, lai samazinātu infekcijas izplatības ātrumu, tāpēc pieņemti jaunie ierobežojumi.

Tāpat viņa atgādināja, ka svarīgākais pasākums, lai mazinātu infekcijas izplatību ir vakcinācija, kas vairāk varētu arī samazināt iespēju nokļūt slimnīcā, jo ap 80% slimnīcās nokļuvušo pacientu nav vakcinēti.

Jau ziņots, ka valdība trešdien lēma no 21. oktobra līdz 15. novembrim ieviest komandantstundu, kad laika posmā no pulksten 20 līdz pulksten 5 nevarēs atrasties ārpus mājas bez attaisnojoša iemesla. Šajā laikā klātienē nenotiks ne publiski, ne privāti pasākumi, atļauta tikai nepieciešamāko veikalu darbība un pakalpojumu sniegšana.

"Delfi" jau rakstīja, ka no 11. oktobra līdz nākamā gada 11. janvārim izsludināta ārkārtējā situācija ar mērķi ierobežot Covid-19 izplatību.

Ārkārtējās situācijas laikā tiks paredzēti jauni ierobežojumi tirdzniecībā, ēdināšanā un kultūras pasākumu organizēšanā, kā arī pienākums līdz 15. novembrim vakcinēties valsts pārvaldē un pašvaldību iestādēs strādājošajiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!