Foto: Zane Bitere/LETA

Atsevišķu nozaru uzņēmumu bankrots Covid-19 krīzē bija neizbēgams un tas bija vērojams ne tikai Latvijā, bet arī Eiropā un citviet pasaulē, piektdien parlamentārās izmeklēšanas komisijā, kas analizē valdības kļūdaino rīcību Covid-19 pandēmijas pārvarēšanā, atzina finanšu ministrs Jānis Reirs (JV).

Piektdien Parlamentārās izmeklēšanas komisijas vērtēja atbalsta pasākumus Covid-19 krīzē. Sēdē tika izvaicāti finanšu ministrs un ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (NA).

Finanšu ministrs informēja, ka Covid-19 krīzē valsts sniedzis atbalstu vairāk nekā divu miljardu eiro apmērā. Dīkstāves pabalstos un algu subsīdijām 77 000 personām izmaksāti 142 miljoni eiro, subsidēto darba vietu atbalsta programmā – 30 000 personām izmaksāti 23 miljoni eiro, bet uzņēmumiem apgrozāmo līdzekļu atbalsta programmā piešķirti vairāk nekā 1,5 miljardi eiro. Reirs piebilda, ka vairāki uzņēmumi izvēlējušies arī pagarināt nodokļu nomaksu – kopsummā atliekot teju 1,5 miljardus eiro.

Opozīcijas deputāts Valērijs Agešins (S) vēlējās zināt abu ministru viedokli par valsts atbalsta plānošanas nepilnībām un kuram būtu jāuzņemas atbildība par to, ka Covid-19 krīzē samazinājās uzņēmumu apgrozījums, tie cieta zaudējumus, kā arī uzņēmumi bankrotēja.

Reirs norādīja, ka uzņēmumu bankroti Covid-19 krīzē skarā pilnīgi visas valstis. "Tas ir neizbēgams process, kaut vai, piemēram, tūrisma jomā. Tāpēc arī aicinājām uzņēmumu pārprofilēties," klāstīja ministrs.

Arī ekonomikas ministrs pievienojās paustajam, atzīstot, ka Latvijas uzņēmējdarbība Covid-19 krīzē nebija unikālā situācijā, jo cieta visas pasaules ekonomika. Tajā pašā laikā Vitenbergs norādīja uz valsts izstrādātājām atbalsta programmām, kas bijušas veiksmīgas, ko apliecina Latvijas iekšzemes kopprodukta pieaugums.

Tāpat Reirs atzina, ka Covid-19 otrajā vilnī jeb 2020. gada beigās un 2021. gada sākumā valsts atbalstu saņēma ļoti plašs uzņēmumu loks, arī tādi, kam atbalstu nebūtu vajadzējis saņemt. Tajā pašā laikā ministrs piebilda, ka, izstrādājot tagadējās atbalsta programmas, tika ņemtas vērā iepriekšējās kļūdas un programmas ir daudz mērķētākas.

Jau ziņots, ka Saeima šā gada 29. aprīlī apstiprināja parlamentārās izmeklēšanas komisijas, kas vērtēs valdības darbu Covid-19 pandēmijas laikā, sastāvu.

Komisiju vada deputāts Rihards Kozlovskis (JV). Komisijā darbojas pa pārstāvim no katras frakcijas – Valērijs Agešins (S), Viktors Valainis (ZZS), Ritvars Jansons (NA), Inese Voika (AP), Sandis Riekstiņš (JKP) un Ralfs Nemiro (Neatkarīgie).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!