Foto: DELFI

"Aicinu iespējami plaši izmantot valsts apmaksātās Covid-19 testēšanas iespējas pēc ielidošanas lidostā "Rīga"," otrdien, 7. decembrī, valdības sēdē aicināja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Ministrs norādīja, ka brīvprātīgā testēšana ir nesusi augļus, ir konstatēti pirmie divi gadījumi, par kuriem ir pamats domāt, ka jaunais Covid-19 paveids omikrons ir ievests Latvijā.

Tāpat viņš pauda nožēlu, ka ir maz pasažieru, kas izvēlas šos testus veikt, lai gan testēšanas vietas novietojums ir labs.

Ministrs sacīja, ka informācija, kas ir konstatēta no brīvprātīgi veiktajiem testiem ir "aisberga virsotne", tomēr obligāta visu ieceļojošo cilvēku testēšana lidostā nebūtu racionāla, radītu rindas, drūzmēšanos un palielinātu epidemioloģiskos riskus.

Tomēr Pavļuts uzsvēra, ka ir jārod veids, kā palielināt ieceļojošo cilvēku testēšanu, piemēram, risinājums varētu būt stingrāka "Covidpass" izmantošana un kontrole.

"Šo arsenālu, kas ir mūsu rīcībā, prasītos aktivizēt, kamēr omikrons ir niecīgos apmēros," sacīja Pavļuts.

Arī Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) aicināja Operatīvās vadības grupu izvērtēt iespējas, kā varētu paplašināt Covid-19 testēšanu.

Jau ziņots, ka pirmdien Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) saņēma informāciju par diviem paraugiem, kuros konstatētas vairākas mutācijas, kas atbilst Covid-19 omikrona paveidam, tomēr galīgo apstiprinājumu sniegs Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) Nacionālā mikrobioloģijas references laboratorija, kad paraugi būs laboratoriski nosekvencēti, portālu "Delfi" informēja SPKC.

Noskaidrots, ka tie ir divi cilvēki vecuma grupā 30-49 gadi, kuri 4. decembrī atgriezās Latvijā no liela starptautiska pasākuma Halmstadē, Zviedrijā ar reisu Kopenhāgena-Rīga ("airBaltic", reisa Nr. BT132) un lidostā nodeva testu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!