Foto: LETA

Vakcīnu portfelis nākamajam gadam balstās principā nodrošināt diversificētu vakcīnu pret Covid-19 pieejamību, preses konferencē pēc valdības sēdes otrdien, 14. decembrī, sacīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Viņš sacīja, ka nākamajam gadam pasūtītas dažādu veidu, tipu vakcīnas pret Covid-19, lai nepieciešamības gadījumā spētu nodrošināt Latvijas iedzīvotāju vajadzības.

Pavļuts uzsvēra, ka lielākais skaits ir paredzēts tieši mRNS vakcīnām – "Comirnaty" ("Pfizer"-"BioNTech") un "Spikevax" ("Moderna").

Savukārt "AstraZeneca" un "Janssen" vakcīnas pasūtītas mazākā apjomā.

Tāpat viņš norādīja, ka vakcīnu portfelī nākamajam gadam ir iekļautas arī "Novavax" un "Valneva" vakcīnas, bet mazākā apjomā, jo nav vēl apstiprinātas.

Pavļuts sacīja, ka mRNS vakcīnas sevi ir šogad parādījušas vislabāk un ir pasūtīts ap 2,5 miljoniem devu. Apjomu lielā mērā ir noteikuši noteikumi, ko veido ES kopīgie iepirkumi – ES pasūta noteiktu kopējo apjomu, no kura piesakāmies uz sev pienākošos daļu, skaidroja ministrs.

"Varam nodrošināt gan [vakcīnu] pieejamību, gan izvēli Latvijas iedzīvotājiem," viņš uzsvēra.

Ziņots, ka aizvadītajā diennaktī Latvijā veikti 11 911 Covid-19 testi, reģistrēti 930 jauni saslimšanas gadījumi, bet 14 inficētie miruši, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotā informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!