Foto: LETA
Prokurors bijušajam premjeram Andrim Šķēlem prasījis piespriest brīvības atņemšanu uz trim gadiem krimināllietā par digitālās televīzijas ieviešanu Latvijā, raksta lsm.lv, atsaucoties uz Latvijas Televīziju.

Savukārt pārējiem apsūdzētajiem, tajā skaitā bijušajam satiksmes ministram Aināram Šleseram, prasīts noteikt naudas sodus. Lietas tiesnesis arī norādījis, ka jau janvārī lietā varētu pasludināt spriedumu.

Šķēlem prokurors runā prasījis piespriest trīs gadu cietumsodu, mantas konfiskāciju un naudas sodu 150 minimālo mēnešalgu jeb 75 000 eiro apmērā. Savukārt bijušajam satiksmes ministram Šleseram rosināts piespriest naudas sodu 130 minimālo mēnešalgu jeb 65 000 eiro apmērā. Arī pārējiem apsūdzētajiem prasīts noteikt naudas sodus. Lielākos sodus prokurors paredzējis bijušajam "Hannu Digital" vadītājam Gintaram Kavacim, bijušajam "Lattelecom" vadītājam Jurim Gulbim un bijušajam "Latvijas Valsts televīzijas un radio centra" vadītājam Laurim Dripem – katram 75 000 eiro, ziņo LTV.

Prokurors Monvīds Zelčs sabiedriskajam medijam skaidrojis, ka Šķēlem cietumsods prasīts tāpēc, ka viņš vienīgais ir apsūdzēts ne tikai par krāpšanu, bet arī noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu. Zelčs norādīja, ka pie Šķēles nonākusi daļa summas, ko, prokuratūras ieskatā, "Lattelecom" nepamatoti pārskaitījusi firmai "Hannu Digital" par digitālās televīzijas nodrošināšanu Latvijā.

Jau ziņots, ka minētajā kriminālprocesā kopumā par krāpšanu lielā apmērā un organizētā grupā apsūdzētas deviņas personas - bijušais premjers Šķēle, bijušais satiksmes ministrs Šlesers, bijušais "Tet" valdes priekšsēdētājs Gulbis, bijušais Satiksmes ministrijas (SM) valsts sekretārs Nils Freivalds, kā arī bijušais Latvijas Valsts radio un televīzijas centra (LVRTC) valdes priekšsēdētājs Lauris Dripe. Apsūdzēts ir arī "Lattelecom" ("Tet") tā laika komercdirektors Jānis Ligers, Biznesa daļas vadītājs Toms Ābele, Biznesa atbalsta daļas vadītājs Toms Meisītis un bijušais uzņēmuma "Hannu Digital" valdes loceklis Gintars Kavacis.

Apsūdzības celtas pēc Krimināllikuma pantiem par krāpšanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, proti, darbībām saistībā ar 2008.gadā Satiksmes ministrijas rīkoto konkursu TV programmu zemes apraides nodrošināšanai ciparformātā un uz tā pamata starp SIA "Tet", SIA "SIA Hannu Digital" un VAS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs" noslēgtajiem līgumiem, paziņojumā presei raksta prokuratūra.

Apsūdzēto personu darbības bija vērstas uz to, lai šajā projektā un līgumattiecībās prettiesiski un nepamatoti iesaistītu "SIA Hannu Digital", kā rezultātā SIA "SIA Hannu Digital" labā tika iegūti "Tet" finanšu līdzekļi vairāku miljonu eiro apmērā, tādējādi nepamatoti arī sadārdzinot šī valsts mēroga projektu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!