Opozīcijas deputāti iesnieguši izvērtēšanai Saeimā dažādus priekšlikumus energoresursu cenu pieauguma ietekmes mazināšanai, prasot energoresursu piegādēm piemērot samazinātu pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi 5% apmērā, savukārt "Zaļo un zemnieku savienības" (ZZS) deputāti rosina minēto resursu piegādēm nepiemērot PVN vispār.

Virkne opozīcijas deputātu izstrādājušas priekšlikumus grozījumiem PVN likumā.

Deputāti Māris Možvillo (Neatkarīgie), Karina Sprūde (Neatkarīgie), Ramona Petraviča (Neatkarīgie), pie frakcijām nepiederošās deputātes Ļubova Švecova un Jūlija Stepaņenko rosina likumā paredzēt PVN 5% koksnes kurināmā piegādēm, ja tā faktiskais patērētājs ir iedzīvotājs, kas pērk un patērē koksnes kurināmo mājsaimniecības vajadzībām.

Šajā gadījumā ar koksni tiek saprasta malka apaļkoku, pagaļu, zaru, žagaru saišķu vai tamlīdzīgā veidā; koksnes šķelda vai skaidas; zāģskaidas un koksnes atlikumi; zāģskaidas un koksnes atlikumi aglomerētu vai neaglomerētu brikešu, granulu vai tamlīdzīgā veidā.

Tāpat opozīcijas deputāti rosina piemērot 5% PVN likmi siltumenerģijas piegādei, tai skaitā dabasgāzes piegādei un dabasgāzes sadales un pārvaldes pakalpojumiem, ja tās faktiskais patērētājs ir iedzīvotājs, kas pērk un patērē siltumenerģiju, tai skaitā dabasgāzi mājsaimniecības vajadzībām.

5% PVN likmi rosināts arī piemērot elektroenerģijas piegādei, elektroenerģijas sadales un pārvaldes pakalpojumiem un obligātā iepirkuma komponentēm, ja elektroenerģijas faktiskais patērētājs ir iedzīvotājs, kas pērk un patērē elektroenerģiju saimniecības vajadzībām.

Opozīcijas deputātu priekšlikums paredz piemērot samazināto PVN likmi no šā gada 1. februāra līdz 31. decembrim.

Savukārt ZZS frakcijas deputāti Viktors Valainis, Uldis Augulis, Edgars Tavars, Janīna Jalinska, Jānis Dūklavs un Armands Krauze rosina līdz 31. maijam PVN likumā atteikties no minētā nodokļa piemērošanas dabasgāzei, tās pārvades un sadales pakalpojumiem; elektroenerģijai, tās pārvades pakalpojumiem, sadales pakalpojumiem, kā arī obligātā iepirkuma komponentēm; koksnes kurināmā piegādēm, ja tā faktiskais patērētājs ir iedzīvotājs, kas pērk un patērē koksnes kurināmo mājsaimniecības vajadzībām.

Saeima pagājušajā nedēļā, 13. janvārī, noraidīja ZZS frakcijas priekšlikumu uzdot Ministru kabinetam veikt grozījumus Elektroenerģijas tirdzniecības un lietošanas noteikumos, ar kuriem paredzētu patērētājiem kompensēt elektrības cenas pieaugumu.

Jau ziņots, ka Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) ir uzdevis ekonomikas ministram Jānim Vitenbergam (NA) iesniegt valdībā priekšlikumus energoresursu cenu stabilizēšanai un ilgtermiņa prognozējamības nodrošināšanai nacionālā un reģionālā mērogā.

Savukārt Ekonomikas ministrija informēja, ka Vitenbergs uz pirmdien, 17. janvārī, gaidāmo koalīcijas partneru sadarbības sanāksmi virzīs priekšlikumus atbalsta pasākumiem energoresursu cenu pieauguma izmaksu mazināšanai galalietotājiem, tostarp energoresursu piegādēm piemērot 5% PVN likmi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!