Foto: Valsts kanceleja

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) ir uzdevis ekonomikas ministram Jānim Vitenbergam (NA) iesniegt valdībā priekšlikumus energoresursu cenu stabilizēšanai un ilgtermiņa prognozējamības nodrošināšanai nacionālā un reģionālā mērogā, portālu "Delfi" informēja premjera birojā.

Tāpat Vitenbergam uzdots sagatavot priekšlikumus siltumenerģijas izmaksu samazināšanai, kas būtu vērsti uz strauja siltumenerģijas tarifu pieauguma novēršanu.

"Mēs redzam, ka pēdējo mēnešu laikā dažādu faktoru rezultātā visā pasaulē ir strauji pieaugušas energoresursu cenas. Tas sāpīgi skar arī mūsu iedzīvotājus un uzņēmumus, tāpēc valdība ir jau ieviesusi vairākus risinājumus, lai mazinātu pieaugošo energoresursu cenu ietekmi, tostarp īpaši sniedzot plašāku atbalstu mūsu senioriem un mazāk aizsargātām iedzīvotāju grupām. Vienlaikus būtiski arī vērtēt situāciju ilgtermiņā un strādāt pie risinājumiem, lai stabilizētu energoresursu cenas nākotnē un tās būtu pēc iespējas prognozējamas," uzsver Kariņš.

Premjera birojā atgādināja, ka valdība līdz šim ir lēmusi par vairākiem atbalsta veidiem iedzīvotājiem un uzņēmumiem – palielināts atbalsts aizsargātajiem elektrības lietotājiem, vakcinētie seniori ziemas sezonas laikā saņem 20 eiro pabalstu katru mēnesi pieaugošo energoresursu izmaksu kompensācijai, samazināta obligātās iepirkuma komponentes likme, uz pusi samazināts elektrības sadales tarifs un piešķirti papildu līdzekļi mājokļa pabalstiem. Tāpat papildu atbalsts ģimenēm ar bērniem šogad ir ģimenes valsts pabalsti, kam valsts budžetā papildus piešķirts 90 miljonu eiro liels finansējums.

Atbilstoši Ministru prezidenta uzdevumam par priekšlikumiem energoresursu cenu stabilizēšanai un prognozējamībai ilgtermiņā Ekonomikas ministrijai tie valdībā ir jāiesniedz divu nedēļu laikā.

Ekonomikas ministrija (EM) piektdien jau pavēstīja, ka Vitenbergs uz 17. janvārī gaidāmo koalīcijas partneru sadarbības sanāksmi virzīs priekšlikumus atbalsta pasākumiem energoresursu cenu pieauguma izmaksu mazināšanai galalietotājiem, tostarp energoresursu piegādēm piemērot 5% pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi.

Konsultējoties ar pašvaldībām, runājot ar uzņēmējiem un lielākajām uzņēmējus pārstāvošajām organizācijām, Vitenbergs atkārtoti aicinās koalīcijas partnerus atbalstīt EM piedāvājumu samazināt PVN elektroenerģijai, dabasgāzei, siltumenerģijai, kurināmajai koksnei līdz 5% likmei uz laiku no 2022. gada 1. janvāra līdz 2022. gada 30. aprīlim. Ministrijā uzskata, ka tas mazinās energoresursu cenu pieaugama negatīvās sekas visu galalietotāju rēķinos.

Mājsaimniecībām tarifu pieauguma mazināšanai EM ir izstrādājusi kompensējošu priekšlikumu - apkures sezonas laikā - no 2022. gada 1. janvāra līdz 30. aprīlim - ieviest atbalsta mehānismu, izmantojot maksimāli pieļaujamās cenas griestu noteikšanas metodi centralizētai siltumapgādei un gāzes apkurei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!