Foto: LETA

Vietnē "Manabalss.lv" uzsākta parakstu vākšana par diplomātisko attiecību pārtraukšanu ar Krieviju. Paralēli sākta arī iniciatīva, kas aicina parakstīties par Krievijas embargo.

Abu iniciatīvu autors ir vārdā Mārtiņš Bērziņš. "Manabalss.lv" publicējusi paziņojumu, ka tie ir divi dažādi cilvēki, kas sakritības pēc ir vārdabrāļi. Abās iniciatīvās ir jāsavāc 10 000 parakstu.

Pirmās iniciatīvas mērķis ir izolēt neoimperiālistisko, fašistisko režīmu, kas ir izveidojies Krievijā, pārtraukt diplomātiskās attiecības ar šo valsti-agresoru un okupantu.

"Krievija ir drauds visai pasaulei, un Krievijas diplomātiskā klātbūtne ir ar attiecīgiem riskiem Latvijas Republikai un tās pilsoņiem. Krievijas vēstniecības diplomātu aizsegā strādā agresorvalsts slepenie dienesti," raksta iniciatīvas autors.

"Lūdzu valsts atbildīgās iestādes veikt likumdošanas izmaiņas ar mērķi pārtraukt diplomātiskās attiecības ar izveidojušos despotisko režīmu Krievijā līdz pilnīgai deokupācijai okupētajās Krievijas okupētajās teritorijās Ukrainā un suverenitātes atjaunošanai attiecīgajās teritorijās. Tas ir nepieciešams pašas Ukrainas, Eiropas un pasaules drošībai.

Latvijas pilsoniskajai sabiedrībai ir jārīkojas vispārējas drošības labad laikā, kad Krievija atklāti okupē kaimiņvalstis un nogalina tās iedzīvotājus. Latvijas tiešais ieguvums no tā būs drošība un izturība pret Krievijas propagandu, izlūkdienestu darbību, netīrās naudas atmazgāšanu, informācijas telpas aizsardzība un sava balss starptautiskajā arēnā," teikts aicinājumā.

Savukārt otra parakstu vākšanas iniciatīva aicina noteikt Krievijai embargo.

"Latvijas valsts un pilsoņi netieši pašlaik finansē Ukrainas okupāciju. Tāpēc ir jāpārtrauc viss imports un eksports no Krievijas. Ir nepieciešams arī arestēt, iesaldēt vai nacionalizēt visus Krievijas, tās amatpersonu, Krievijas drošības dienestu darbinieku, Kremļa režīmam pietuvināto oligarhu un to ģimeņu locekļu īpašumus Latvijā, Eiropas Savienībā un sabiedrotajās valstīs, kā arī aizliegt šiem cilvēkiem iebraukšanu," teikts iniciatīvā.

Paraksti vākšanas rosinātājs raksta, ka sankcijas jānosaka visiem, kuri neievēro attiecīgo Krievijas embargo. Embargo nepieciešams uzturēt līdz brīdim, kamēr tiek atjaunota Ukrainas kontrole pār visu Ukrainas teritoriju, ieskaitot Krimas pussalu, un Krievijas armija no valsts tiek izvākta.

"Latvieši pavadīja vairāk par 50 gadiem Krievijas okupācijā. Sāksim sankcijas šodien un tagad, lai ukraiņiem okupācija būta īsāka, un nefinansēsim Krievijas ekonomiku!" mudina organizators.
"Tāpēc aicinu uz attiecīgām likumdošanas izmaiņām un valsts atbildīgo amatpersonu rīcību, ieskaitot diplomātisko sadarbību ar Latvijas sabiedrotajiem, lai līdzvērtīgu Krievijas embargo panāktu pēc iespējas vairākās valstīs līdz brīdim, kamēr Ukraina atgūs pilnīgu suverenitāti pār savu teritoriju.

Ar šo pārmaiņu mēs kā sabiedrība pārtrauksim netieši finansēt Krievijas militāro agresiju un iebrukumu gan Ukrainā, gan citās valstīs. Mēs šādi arī atturēsim Krieviju un aizstāvēsim citus un sevi no nākotnes iebrukumiem," aicinājuma noslēgumā raksta iniciatīvas autors.

Jau ziņots, ka Krievija ceturtdien, 24. februārī, sāka pilna mēroga militāru uzbrukumu Ukrainai, prezidentam Vladimiram Putinam brīdinot citas valstis, ka jebkurš mēģinājums iejaukties novedīs pie "sekām, kuras jūs nekad neesat redzējuši".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!