Foto: Shutterstock
Pirmsskolas izglītības iestāde "Mīlestības māja" Rīgā par pārkāpumiem svītrota no izglītības iestāžu reģistra, informēja Izglītības kvalitātes valsts dienesta (IKVD) pārstāvji.

Lēmums tika pieņemts, pamatojoties uz konstatētiem būtiskiem normatīvo aktu pārkāpumiem, tostarp ilgstoši un sistemātiski veikto emocionālo un fizisko vardarbību pret bērniem.

IKVD skaidroja, ka turpmāk "Mīlestības māja" nebūs tiesīga īstenot licencētās vispārējās izglītības programmas un nodrošināt pirmsskolas un pamatizglītības ieguvi.

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) pārbaudē konstatēja ilgstoši un sistemātiski veikto "Mīlestības māja" nodarbināto emocionālu un fizisku vardarbību pret bērniem, piemēram, bērnu roku un kāju siešanu, bērnu izolēšanu telpā bez pieaugušā klātbūtnes, bērnu piesiešanu pie krēsla.

Tāpat VBTAI konstatēja, ka izglītības iestādes telpās un teritorijā atrodas bērniem pieejami priekšmeti, kas var radīt apdraudējumu bērna veselībai vai dzīvībai, piemēram, būvmateriāli, sīki priekšmeti, ar kuriem bērns var aizrīties, pārtikas produkti, kuriem beidzies derīguma termiņš.

"Mīlestības māja", atbildot uz IKVD aicinājumu sniegt viedokli un argumentus par konstatētajiem pārkāpumiem, esot atzinusi, ka izglītības iestādes darbībā tiek izmantotas nepedagoģiskas un vardarbīgas audzināšanas metodes, paužot uzskatu, ka tās ir piemērotas bērniem.

Ievērojot VBTAI pārbaudē konstatētos pārkāpumus un faktu, ka šie pārkāpumi nav novērsti, IKVD pieņemts lēmums par "Mīlestības mājas" svītrošanu no Izglītības iestāžu reģistra.

Lai gan izglītības iestādes dibinātājam ir tiesības šo lēmumu apstrīdēt, tomēr, ņemot vērā, ka ir apdraudēta bērnu veselība, lēmuma apstrīdēšana neapturēs tā darbību.

Par IKVD pieņemto lēmumu informēta izglītības iestāde, bērnu vecāki un Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments. Nepieciešamības gadījumā bērna vecāki var vērsties savas pašvaldības izglītības pārvaldē vai pie izglītības speciālista, lai saņemtu atbalstu bērna pirmsskolas un pamatizglītības ieguves turpināšanai citā pašvaldības izglītības iestādē.

Iepriekš ziņots, ka Rīgas domes deputāts Edgars Ikstens (JV) vērsies pie atbildīgajām iestādēm, lūdzot izvērtēt pirmsskolas izglītības iestādes "Mīlestības māja" atbilstību un tai izsniegtās atļaujas veikt izglītības procesu. Ikstens nosūtījis vēstuli Izglītības un zinātnes ministrijai, IKVD, VBTAI, tiesībsargam, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta un Labklājības departamentam.

Deputāts lūdzis tiesībsargu un VBTAI izvērtēt raidījumā izskanējušo informāciju un sniegt nepieciešamos atzinumus jautājumos, kas skar bērnu tiesību pārkāpumus, kā arī izvērtēt vardarbības pazīmes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!