Foto: LETA
1949. gada 25. martā sākās masveida Latvijas iedzīvotāju izsūtīšana uz Sibīriju un citiem attāliem Padomju savienības reģioniem. Ap 13 000 ģimeņu agrā marta rītā tika izrautas no savām mājām, lai pēc izsūtīšanas organizētāju ieceres nekad vairs neredzētu savu dzimteni.

Latvijā 25. marts ir sēru diena, un šajā dienā pie ēkām jāizkar valsts karogs sēru noformējumā.

Deportācijās tika izsūtīti vairāk nekā 90 000 Baltijas valstu iedzīvotāju, gandrīz puse no viņiem bija no Latvijas. Deportāciju pirmajā dienā, 25. martā, notika visplašākā iedzīvotāju izsūtīšana.

1949. gada 25. martā no Latvijas tika deportēti 42 125 cilvēki. Tās bija 13 248 ģimenes, 11 316 vīrieši, 19 822 sievietes un 10 987 bērni līdz 16 gadu vecumam. Ceļā un izsūtījumā dzimušie bērni – 211. Kopumā tika deportēti 2,2 procenti Latvijas iedzīvotāju.

Vēlāk no nometinājuma atbrīvoti 38 902 cilvēki, izsūtījumā miris 5231 cilvēks, par 138 ziņu nav.

Ierasti šajā dienā lielākajā daļā Latvijas pašvaldību notiek publiski atceres pasākumi.

Rīgā

Galvaspilsētā norisināsies vairāki Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta organizēti pasākumi.

Laikā no pulksten 10 līdz 11 jau tradicionāli notiks piemiņas brīdis ar ziedu nolikšanu pie dzelzceļa stacijas "Šķirotava", kur piedalīsies Rīgas Latgales priekšpilsētas represēto biedrība un tās valdes priekšsēdētājs Andrejs Visvaldis Pūriņš, Oskara Kalpaka Rīgas Tautas daiļamatu pamatskolas skolēni un pedagogi, kā arī 110. Rīgas jaunsargu vienības biedri, informēja pilsētas domē.

Vēl šajā piemiņas dienā Rīgas Domā pulksten 19 skanēs koncerts "Agnus Dei", uzstājoties orķestrim "Rīga", vīru korim "Gaudeamus" diriģenta Ivara Cinkusa vadībā, kā arī solistei Jūlijai Vasiļjevai un Raimondam Bramanim. Bezmaksas ielūgumi ir pieejami "Biļešu paradīzes" kasēs un tīmekļvietnē, kā arī Rīgas Doma kasē.

Savukārt Rīgas Kultūras un tautas mākslas centrā "Mazā ģilde" pulksten 19 klausītāji tiks gaidīti piemiņas dienas koncertā "Ar dziesmu dzīvībā". Tajā latviešu komponistu skaņdarbus izpildīs jauktais koris "Sonore" diriģenta Anda Grozas un Andra Pujāta vadībā. Ieeja koncertā būs bez maksas, uzrādot derīgu Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu un lietojot medicīnisko sejas masku vai FFP-2 respiratoru.

Liepājā

Pulksten 12 Liepājas muzejā, Kūrmājas pr. 16/18, pulcēsies Liepājas Politiski represēto kluba biedri, lai pieminētu 1949. gada 25. marta padomju okupācijas varas realizētās deportācijas upurus, informēja muzejā.

Politiski represētie atcerēsies to dienu notikumus, kavēsies atmiņās par izsūtījumā pārdzīvoto un piedzīvoto un dalīsies savās atmiņās.

Pulksten 13 no Liepājas muzeja ar autobusu represētie dosies uz Tores staciju, lai pulksten 14 vietā, no kuras liepājniekiem sākās sāpju un moku ceļš, godinātu represiju upurus.

Rēzeknē

Pilsētas pašvaldība aicina rēzekniešus katram ērtā laikā nolikt ziedus komunistiskā genocīda upuru piemiņas vietās: dzelzceļa stacijas "Rēzekne II" teritorijā un skvērā Atbrīvošanas alejā pie baptistu baznīcas, kā arī pie pieminekļa "Vienoti Latvijai", atminoties 1949. gada 25. martā uz Sibīriju izvestos Rēzeknes iedzīvotājus.

Pulksten 10 būs iespēja vienoties kopīgā lūgšanā komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienai veltītajā dievkalpojumā Rēzeknes Jēzus Sirds katedrālē, informēja pašvaldībā.

Savukārt pulksten 18 Latgales vēstniecībā "Gors" notiks Rēzeknes tautas teātra izrāde "Sibīrijas haiku". Tas ir stāsts par agra 1941. gada jūnija rīta notikumiem, kuri padarīja par nebijušām veselas paaudzes, atņemot ģimenēm piederību, izdzēšot kā pēdējos liecību krikumus. Stāsts par izsūtījumu vietu no bērna skatupunkta.

Tāpat pašvaldībā informēja, ka Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā, 2. stāvā līdz 31. martam skatāma tematiska izstāde "Vēstures skarbās lappuses atceroties". Pieminot šīs Latvijas vēstures traģiskās lappuses, apmeklētāji aicināti ielūkoties grāmatu klāstā par deportāciju, kas pieejami abonementa krājumā.

Savukārt Latgales Kultūrvēstures muzejā līdz 31. martam pieejama muzejpedagoģiskā programma sākumskolas un pamatskolas skolēniem "Dzied circenītis aizkrāsnē". Nodarbībā skolēni iesaistās situāciju izspēlē un, aplūkojot muzeja priekšmetus – izsūtīto personīgās mantas, meklē atbildes uz jautājumiem: "Ko domāja, kā jutās un par ko sapņoja bērni svešumā?".

Dažādi piemiņas pasākumi notiks arī citviet Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!