Foto: LETA

Talka ir ne tikai Latvijai, bet visai pasaulei svarīgs pienesums mūsu pasaules uzlabošanai un glābšanai, diskusijā "Klimata pārmaiņas – sabiedrības iesaistes nozīme" uzrunājot "Lielās talkas" koordinatorus, pauda Valsts prezidents Egils Levits.

Viņš aicināja pēc mēneša – 30. aprīlī – talkot visā Latvijā un atzīmēja, ka tas jādara valsts, vides un sabiedrības labā.

"Runa ir ne tikai par tīrību, tas ir vairāk par atkritumu savākšanu, runa ir arī par vides labiekārtošanu, lai visi justos labāk. Pēc katras talkas mēs jūtamies labāk, ir svarīgs arī estētiskais moments, kā arī tas, ka jūtamies tuvāk dabai, mazinām atsvešinātību starp cilvēku un dabu," pauda Levits.

Prezidents atzīmēja, ka kapitālistiskā ekonomika dara atsvešinātību un talka darbojas pretējā virzienā – tā tuvina cilvēku dabai.

Talkošana ir jauna nacionāla kustība un tradīcija, kas nu stājas blakus tādām daudzu simtu gadu senām tradīcijām kā Līgo svētki un Dziesmusvētki, bilda Levits.

"Ja apskatāmies ārpus Latvijas, tas ir unikāli – šāda veida lielas tradīcijas, kur katrs var piedalīties, tas ir viens no spēka avotiem mūsu kopības sajūtai, kas mums ir svarīga ne tikai lai kopīgi strādātu Latvijas labā, bet arī tādēļ, lai dotu savu pienesumu nelielajā Latvijas teritorijā," pauda prezidents, norādot, ka Latvija talku kustībā ir viena no vadošajām pasaulē.

Viņš arī norādīja, ka talka ir svarīgs pienesums mūsu pasaules uzlabošanai un glābšanai, jo, ja nekas netiks darīts, tad klimata pārmaiņas un ekoloģiskās problēmas novedīs pie globālas katastrofas un ir jāstrādā, lai to novērstu.

Levits arī norādīja, ka atrodamies jaunā situācijā, kur Krievija ir iebrukusi Ukrainā un pēc kara Ukraina būs jāatjauno visādos veidos – arī Latvija varēs dot savu palīdzību un izrādīt solidaritāti ar Ukrainu.

Prezidents atzīmēja, ka karš parādījis nepieciešamību nodrošināt energoneatkarību no Krievijas un enerģijas iegūšanu balstīt uz atjaunojamiem energoresursiem, tāpēc zaļais kurss ir kļuvis daudz aktuālāks un arī tas varētu būt pienesums vides sakārtošanai un uzlabošanai.

"Talka ir iespēja piedalīties un būt kopā ar citiem cilvēkiem, un tas ir ne tikai vides uzlabošanas un uzkopšanas jautājums, bet mūsu sociālās un cilvēciskās labklājības jautājums," norādīja Levits.

Jau ziņots, ka Lielā talka šogad norisināsies 30. aprīlī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!