Foto: Privātā arhīva foto
Anita Bērziņa no "Latgales dāmu popa" 13. marta naktī saņēma publiskus draudus tikt atrastai un nolinčotai par Ukrainai paustu atbalstu. Tā kā draudētājs un Anita dzīvo vienā pilsētā, Jēkabpilī, sieviete nobijās un vērsās policijā. Iesniegumu likumsargi pieņēma, taču lieta pagaidām nav ierosināta.

Portālam "Delfi" Anita stāsta, ka viss sācies ar "Facebook" vietnē ievietotu rakstu, kurā uzdots jautājums, no kurienes ceļas ļaunums? Anita pie raksta norādījusi, ka šī informācija būtu jāparāda Putinam. Cilvēki sākuši komentēt. Starp tiem arī kāds vīrietis, kurš norādījis, ka latviešiem jau tā pašiem nekā nav, ka mammai maza pensija, ka Ukraina pati vainīga, ka Putins iebrūk.

"Tad es viņam pajautāju, ja ienaidnieks vai ļaundaris iebruktu tavā mājā, ko tu darītu?" atminas Anita. Kā atbilde sekoja vīrieša aicinājums Anitai ārstēt savu galvu vai braukt uz Ukrainu, lai viņu tur nošauj. Anita vīrietim novēlēja to pašu un sāka saņemt draudus. Vīrietis viņai publiski rakstīja: "Ja tu tā turpināsi, tad es tevi pašu dabūšu rokā un izdarīšu visu, ko tu man un manējiem novēlēji! Mēs visi atbrauksim un tevi nolinčosim!".

Anita atzīst, ka draudi viņu joprojām biedē. Kaut arī vīrietis ir nobloķēts vietnē "Facebook", gan viņš, gan Anita dzīvo vienā pilsētā. "Man tagad jāsēž un jādomā, kas vēl viņam ienāks prātā," savas sajūtas apraksta "Latgales dāmu pops" dalībniece. Par notikušo viņa nolēma vērsties policijā. Iesniegums tika pieņemts, tomēr likumsargi sarunā viņai norādījuši, ka viss, ko var darīt, ir veikt pārrunas ar draudētāju.

"Es personīgi šo cilvēku nepazīstu. "Facebook" viņš ir ar īstu vārdu un uzvārdu, viņam ir ģimene. Beidzis latviešu skolu," stāsta Anita, paužot savu neizpratni par pašlaik Latvijā notiekošo. Tiek pieļauts, ka populāras personas un vispār jebkurš cilvēks var atklāti paust atbalstu Krievijai un tās īstenotai agresijai: "Mums tomēr būtu vairāk jāpiedomā pie tā, ka ar demokrātiskām metodēm diktatūru uzveikt nevar. Vai šobrīd mēs varam atļauties publisku agresijas atbalstīšanu?" vaicā sieviete.

Foto: Privātā arhīva foto

Anitas Bērziņas iesniegumu Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Jēkabpils iecirknis saņēma 15. martā. Par notikušo sākta resoriskā pārbaude – tiekot skaidroti notikušā apstākļi un iesaistītās personas, portālu "Delfi" informēja Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes vecākā speciāliste Dace Kalniņa. No plašākiem komentāriem policija patlaban atturas.

Līdz šim Anitas Bērziņas iesniegums Jēkabpils policijā ir vienīgais, kas saistīts ar draudēšanu par Ukrainai paustu atbalstu. Policijā arī informē, ka savas kompetences ietvaros likumsargi pievērš pastiprinātu uzmanību agresīviem viedokļiem un darbībām, kas saistītas ar Ukrainas bēgļiem un Putina karu Ukrainā. Tostarp uzmanība tiek pievērsta arī naida runas izpausmēm, huligāniska rakstura darbībām vai pat krimināli sodāmām rīcībām. Policija šo informāciju fiksē un vērtē, pārbauda notikuma apstākļus un rīcības motivāciju. Policijā arī atgādina, ka apvainojumiem un pāridarījumiem var būt administratīvā vai pat kriminālatbildība.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka laikā, no 24. februāra līdz 31. martam, Valsts policija (VP) kopumā fiksējusi 84 piketus, sapulces vai publiskus pasākumus, kuros pausts atbalsts Ukrainas tautai. Šajā laika posmā par dažādiem likumpārkāpumiem ierosinātas 75 resoriskās pārbaudes, sākti 36 administratīvo pārkāpumu procesi un 15 kriminālprocesi, portāls "Delfi" uzzināja VP.

Pieci kriminālprocesi sākti marta izskaņā – trīs par automašīnu bojāšanu Rīgā, viens Kurzemes reģionā par Ukrainas karoga zādzību un vēl viens Latgales reģionā par Ukrainas karoga dedzināšanu vispārbīstamā veidā. Kriminālprocesos piemēroti arī aizdomās turēto statusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!