Foto: Aizsardzības ministrija

Ceturtdien, 5. maijā, Salacgrīvas ostas akvatorijā notiks Jūras spēku Krasta apsardzes dienesta un Salacgrīvas ostas pārvaldes organizētās naftas piesārņojuma seku likvidācijas mācības "Oilex Salacgrīva 2022", portālu "Delfi" informēja NBS Jūras spēku sabiedrisko attiecību speciāliste Līva Veita.

Kā skaidroja Veita, mācību ietvaros Krasta apsardzes dienesta Jūras meklēšanas un glābšanas koordinācijas centrs saņems mācību trauksmes signālu no Salacgrīvas ostas pārvaldes par kuģa negadījumu ostā.

Atbilstoši mācību scenārijam, no kuģa ir notikusi liela apjoma naftas produktu noplūde. Noplūdes seku novēršanā iesaistīsies Patruļkuģu eskadras Jūras incidentu novēršanas vienība ar trīs meklēšanas un glābšanas moduļiem un divām laivām, Salacgrīvas ostas pārvalde, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, kā arī Valsts vides dienests.

Mācību mērķis ir uzturēt un pilnveidot atbildīgo valsts dienestu un struktūru gatavību reaģēt uz videi bīstamiem negadījumiem jūrā, piesārņojuma gadījumos efektīvi ierobežojot noplūdes un iespējami ātri novēršot kaitējumu videi, uzsvēra Veita.

Mācību laikā daļa ostas akvatorijas tiks norobežota ar peldošajām barjerām, kā arī atbildīgie dienesti veiks praktiskos pasākumus inscenētu naftas plankumu savākšanai pārvietojamās tilpnēs ar speciālu aprīkojumu.

Krasta apsardzes dienests ik gadu sadarbībā ar Latvijas ostām rīko vairākas piesārņojuma novēršanas mācības. Šādas mācības nepieciešamas, lai nepārtraukti pilnveidotu Jūras spēku spēju likvidēt avāriju sekas, tajā skaitā novērst jūras vides piesārņošanu ar naftas produktiem, uzsvēra Veita.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!