Foto: Publicitātes foto
Astotā festivāla "Lampa" sarunas 1. un 2. jūlijā varēs vērot ne vien 33 skatuvēs Cēsīs, bet arī tiešraidē - 21 kopā skatīšanās vietā visā Latvijā, portālu "Delfi" informēja pasākuma organizatori.

Kopā skatīšanās vieta ir publiska vai apmeklētājiem atvērta vieta jebkur Latvijā, kur iespējams sanākt un kopā skatīties festivāla tiešraidi, veidojot sarunas par "Lampas" piedāvātajām tēmām.

Kopā skatīšanas vietas rīkotāji izvēlas savu tiešraižu programmu – ar to varēs iepazīties pirms festivāla tā mājaslapā, uzklikšķinot kartē uz sev interesējošās kopā skatīšanās vietas.

"Iespēja piedzīvot "Lampas" notikumus attālināti, bet kopā, no ārēju apstākļu diktētas nepieciešamības ir kļuvusi par iemīļotu tradīciju, ik gadu kopā skatīšanās vietās pulcējot simtiem interesentu," stāsta festivāla 'Lampa' direktore Ieva Morica.

Kopā skatīšanās vietu pieteikšanā aktīvi iesaistoties bibliotēkas – šogad tās ir trešā daļa no visām kopā skatīšanās vietām. Vienlaikus īpaši aktīvi šoreiz piesakās arī mākslas, kultūras un tūrisma centri, kā arī jaunas kultūrtelpas.

Vidzemē festivāla notikumus varēs piedzīvot Mazsalacas pilsētas bibliotēkā, Alūksnes novada bibliotēkā, Valmieras integrētajā bibliotēkā, Alojas kultūras namā, Gulbenes novada sociālās aprūpes centrā "Jaungulbenes Alejas", Siguldas novada JIC "Mērķis" un Pededzes bibliotēkā.

Latgalē kopā skatīšanās vietas tiks atvērtas Krāslavas novada centrālajā bibliotēkā, Lūznavas muižā, Balvu novada muzejā un Dagdas Tūrisma informācijas centrā.

Zemgalē interesenti aicināti pievienoties "Lampas" pasākumu tiešraidēm Rundāles Multifunkcionālajā centrā, Jēkabpils Tautas nama pagaidu telpās, Kultūras un mākslas centrā "Nātre" Jelgavā un Masti kvartālā Ozolniekos.

Savukārt Kurzemē viesus gaidīs Dienvidkurzemes novada bibliotēkas Kazdangas pagasta filiālbibliotēka, Sabiles mākslas, kultūras un tūrisma centrs un Ventspils galvenā bibliotēka.

Kopā skatīšanās vietas Rīgā un Pierīgā būs alus darbnīca "Teika" un Āgenskalna tirgus Jauniešu stacijas telpa. Tāpat skatīšanās vietu vidū būs SIA "Veselības un sociālās aprūpes centrs – Sloka" Jūrmalā.

"Lampas" kopā skatīšanās vietas apmeklējums ir bez maksas.

Šogad festivālā "Lampa" būs vairāk nekā 250 pasākumu, kuru uzmanības lokā – sabiedrībai aktuālas tēmas par praktiskiem un filosofiskiem individuāli un valstiski svarīgiem jautājumiem, sākot no gatavības krīzē un izvēlēm vēlēšanās līdz samuraju mācībām un cieņai pret savu organismu.

Kā ziņots, šogad sarunu festivāla "Lampa" pasākumu formātu piedāvājums būs daudzveidīgāks nekā līdz šim – līdz ar diskusijām un jau tradicionālajiem notikumiem "Politiķu disko" un "Politiķu cepienu", būs iespēja apmeklēt arī sieviešu stendapu par vīriešiem, iesildīties dienai varēs kvīru rīta jogā un uzzināt par vides jautājumiem ātrajos randiņos ar zaļajiem aktīvistiem.

Būs iespējams piedalīties arī dažādās spēlēs – prāta spēlēs par ilgtspēju un seksuālo veselību un situāciju spēlē par mobingu un empātiju. Tapāt festivāla apmeklētāji varēs iesaistīties nākotnes profesiju darbnīcā, kā arī izrunāties jaunradītajā "Lampas" sarunu vietā par izglītību, demokrātiju un citiem jautājumiem, un piedalīties īpašā apļa diskusijā vīriešiem par tēva lomu ģimenē.

Daļa pasākumu skars jautājumus, kas kļuvuši īpaši aktuāli kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā – drošība, vārda brīvība, kā mazināt resursu patēriņu un panākt enerģētisko neatkarību no Krievijas un daudzus citus. Tostarp būs iespēja uz notiekošo paskatīties caur kara reportieru acīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!