Foto: Publicitātes attēli
Gatavojoties astotajam sarunu festivālam "Lampa", kas notiks 1. un 2. jūlijā Cēsīs, ir izveidots "Sarunvedis" – instrumentu vērtīgai sarunai pašam ar sevi vai draugu pulkā, portālu "Delfi" informēja festivāla rīkotāji.

Sarunvedis izveidots, lai palīdzētu cilvēkiem vingrināties sarunu mākslā. Kurā brīdī mēs sākam zināt labāk, kā citiem cilvēkiem domāt, runāt un mīlēt? Kā palikt atvērtiem, kad skaudri apstākļi un visi instinkti liek noslēgties? Vai neiesaistīšanās neauglīgā diskusijā ir vājuma pazīme? Šie ir daži no jautājumiem, kurus festivāls "Lampa" kopā ar sabiedrībā zināmiem cilvēkiem uzdod "Sarunvedī".

Sarunu rīks pieejams festivāla mājaslapā.

"Sarunvedim" savas pārdomas uzticējusi bērnu ārste Dana Isarova, NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts, Latvijas Radio programmu vadītājs Aidis Tomsons, mūziķi Katrīna Gupalo, Jānis Šipkēvics un Māra Upmane-Holšteine, aktieri Ieva Florence-Vīksne un Maksims Busels, TikTok satura veidotāja Elīza Kupča, ēdienu blogere Zane Grēviņa, mākslinieks Kristians Brekte, sporta menedžeris Edgars Buļs, cilvēktiesību aktīvists Kaspars Zālītis, komiķis Edgars Bāliņš, raidījumu vadītāja un modele Māra Sleja, interneta personība un raidījumu vadītāja Beāte Bērziņa, mūziķis un radio producents Uldis Ziediņš, kinorežisors Dzintars Dreibergs, NMPD brigādes atbalsta centra "Krasts" vadītājs Rafaels Ciekurs, režisore un radošā direktore Una Rozenbauma, Sarunu festivāla LAMPA direktore Ieva Morica un citi.

"Sarunvedi" papildina rakstnieka Jāņa Joņeva īsie stāsti ilustratores Annas Vaivares animācijās. Īso stāstu pirmā sērija ""Ja nezini – jautā", pieejama šeit, savukārt otrā sērija "Sarunas ved pie rīcības" – šeit.

"Sarunas iedvesmo, dziedē un, galu galā, veido demokrātisku valsti. Informācija, ko gūstam sarunājoties, var nostiprināt pārliecību par savu viedokli vai tieši pretēji – mainīt mūsu sākotnējos priekšstatus. Mums vienmēr nevar būt taisnība. Laba saruna par to atgādina. Reizēm saruna aizved strupceļā, izvēršas ne tā, kā cerēts. Taču saruna nav cīņa, kurā uzvarētājs pārliecina zaudētāju. Īstā uzvara ir saruna, kas vairo sarunbiedru zināšanas un liek aizdomāties par iepriekš nezināmiem aspektiem. Tieši tāpēc šogad "Lampa" atgriežas pie sarunu festivāla "saknēm" un īpaši atgādina – sarunām ir nozīme," norāda festivāla direktore Ieva Morica.

Vairāk informācijas par festivāla norisi iespējams atrast tā mājaslapā, kas pieejama šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!