Foto: LETA

Ministru kabinets otrdien, 21. jūnijā, nolēma sniegt atļauju AS "Latvenergo" un AS "Latvijas valsts meži" (LVM) kopuzņēmuma dibināšanai, lai stiprinātu Latvijas enerģētisko drošību un neatkarību un izveidotu stratēģiskas nozīmes lielas jaudas vēja enerģijas parkus.

Preses konferencē pēc valdības sēdes zemkopības ministrs Kaspars Gerhards (NA) informēja, ka jaundibinātajā kopuzņēmumā 80% daļas piederēs "Latvenergo", bet 20% - LVM. Plašākas detaļas ministrs neatklāja, sakot, ka tuvākajā laikā abi uzņēmumi valdību informēs detalizētāk, tostarp par uzņēmuma nosaukumu.

Ekonomikas ministrijā (EM) portālu "Delfi" informēja, ka projekta mērķis ir sasniegt līdz 800 megavatu lielu jaudu vairākos lielos vēja parkos visā Latvijā, kas būs gandrīz tāda pati elektriskā jauda, kas tiek saražota mūsu lielākajā hidroelektrostacijā (HES) - Pļaviņu HES.

Ekonomikas ministre Ilze Indriksone (NA) sacīja, ka Latvijas enerģētiskās neatkarības stiprināšanai, Nacionālā enerģētikas un klimata plāna mērķu izpildei un Latvijas virzībai uz klimatneitrālu enerģētiku mums ir būtiski īstenot liela mēroga stratēģiskus vēja parkus.

"Projekta mērķis ir gūt maksimālu labumu sabiedrībai, izmantojot sinerģiju no valstij piederošu divu stratēģisku kapitālsabiedrību aktīvu, resursu un kompetenču apvienošanas. Projekts nodrošinās būtiskas investīcijas Latvijas tautsaimniecībā, kā arī sekmēs apkārtējo reģionu ekonomisko aktivitāti. Šāda izmēra projekta atrašanās Latvijā veicinās arī ilgtermiņa pieprasījumu apkalpojošajām augsto tehnoloģiju nozarēm Latvijā," norādīja Indriksone.

Ministru kabinets jau šā gada 22. februārī konceptuāli atbalstīja EM priekšlikumu veidot jaunus stratēģiskas nozīmes vēja enerģijas parkus uz valsts īpašumā esošas zemes, uzticot šī projekta izpildi "Latvenergo" un LVM dibinātajam kopuzņēmumam.

EM uzsvēra, ka plānotais projekts neradīs nekādu finansiālu slogu ne sabiedrībai, ne valsts budžetam. Projekts tiks īstenots bez jebkādiem valsts atbalsta mehānismiem atbilstoši racionālam biznesa plānam, bet ne ar pārmērīgām atdeves prasībām. Vienlaikus jāuzsver, ka valsts kapitālsabiedrību attīstītais vēja parku projekts nekādā veidā neierobežos citu investoru - gan pašmāju, gan ārvalstu potenciālo ieguldītāju - eventuālos projektus.

Ministrijā norādīja, ka "Latvenergo" ir Baltijā lielākais elektrības ražošanas uzņēmums ar augstu kredītreitingu un finanšu piesaistes kapacitāti, savukārt LVM ir ar 20 gadu pieredzi valsts stratēģisko aktīvu pārvaldīšanā un ilgtspējīgā apsaimniekošanā, nodrošinot meža vērtību saglabāšanu, palielināšanu un gūstot maksimāli iespējamos ienākumus īpašniekam – valstij.

"Apvienojot abu uzņēmumu kapacitātes klimatneitralitātes mērķu sasniegšanai, tiks iegūts maksimālais sinerģijas efekts un vislielākais labums sabiedrībai, palielinot valsts energoneatkarību un energodrošību, kā arī izvairoties no papildu izdevumiem, kādus radītu Nacionālā enerģētikas un klimata plāna saistošo mērķu neizpilde," pauž EM.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) jau iepriekš atzina, ka ilgtermiņā elektrības jaudas Latvijā var nodrošināt jūras un sauszemes vēja parki.

Tāpat premjers pauda cerību, ka "pašvaldība, kas ilgstoši paudusi pretestību" pret vēja parka izveidi tās teritorijā tomēr šo projektu atbalstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!