Foto: LETA
Valdībā atbalstu nav guvis Latvijas Lielo pilsētu asociācijas priekšlikums ierobežot šķeldas eksportu. Toties vietvarām varētu paredzēt iespēju Valsts kasē aizņemties naudu milzīgo kurināmā priekšapmaksas rēķinu segšanai pirms apkures sezonas, vēsta LTV raidījums "Panorāma".

Latvijas Lielo pilsētu asociācija tikusies ar vairāku ministriju pārstāvjiem, lai pārrunātu problēmu ar dabasgāzes un šķeldas pieejamību.

Izskanējis, ka Rīgai un Daugavpilij grūti atrast gāzes piegādātāju. Atsevišķos gadījumos piegādātāji prasa milzīgus priekšapmaksas rēķinus bez garantijām, ka gāze tiks piegādāta, ziņo raidījums.

Sarunās ar ministrijām atbalstu guvis priekšlikums pašvaldībām piešķirt aizdevumus no Valsts kases, lai varētu nomaksāt kurināmā priekšapmaksas rēķinus. Šo piedāvājumu valdība vēl apspriedīs. Tomēr Ekonomikas ministrijā neuzskata, ka valstī būtu jāizsludina ārkārtējā situācija enerģētikas jomā, jo – akūts kurināmā trūkums Latvijā neesot.

"Šobrīd, ja pašvaldībai prasa samaksāt par visu gadu, nu, piemēram, vienā konkrētā gadījumā 40 miljonus eiro, pilnu priekšapmaksu... Nav tādas pašvaldības, kurai būtu kontos šobrīd tādas naudas, ko varētu tā vienā dienā vienkārši samaksāt," paudis Latvijas Lielo pilsētu asociācijas izpilddirektors Viktors Valainis (ZZS).

Lielo pilsētu asociācija piedāvāja arī ierobežot šķeldas eksportu, lai ar šo resursu vispirms nodrošinātu vietējo tirgu. Taču, kā norādīja asociācijas izpilddirektors Valainis, valdībā atbalsta šādam piedāvājumam nav. Ja tirgus dalībnieki nevarēšot piedāvāt izejmateriālu, tad tikšot meklēti individuāli risinājumi, iesaistot "Latvijas Valsts mežus".

Šķeldas piegādes piedāvājumu pašvaldībām varētu veicināt, vienkāršojot atsevišķas iepirkuma prasības. Piemēram, varētu pieteikties uzņēmēji arī bez iepriekšējas pieredzes šķeldas piegādāšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!