Foto: LETA
Biedrības "Latvijas Mediju ētikas padome" Ētikas padomes sēdē izvērtētas sūdzības par vairākiem iespējamiem mediju ētikas pārkāpumiem žurnālistu darbā – godprātības un avotu daudzveidības trūkumu, viedokļu un faktu nenošķiršanu, kā arī diskrimināciju un naida kurināšanu publikāciju veidošanā.

Kopumā sēdē izvērtētas četras sūdzības un vairāki iesniegumi, portālu "Delfi" informēja biedrībā.

Ētikas padome izvērtēja Iļjas Kozina saņemto sūdzību par portāla TVNET rīcību saistībā ar divu publikāciju virsrakstiem, dēvējot pieminekli Pārdaugavā par "okupantu pieminekli". Sūdzības iesniedzējs norādījis, ka publikācijās pārkāpti Biedrības Ētikas kodeksā nostiprinātie godprātības, diskriminācijas un naida kurināšanas, faktu un viedokļu nošķīruma principi.

Tāpat sūdzības iesniedzējs norādīja, ka TVNET publikācija "Vācieties prom no Latvijas!" pārkāpj vārda brīvības robežas.

Ētikas padome, izvērtējot iesniegumu un sniegtos skaidrojumus, šajā gadījumā nesaskata ētikas pārkāpumus, jo, padomes skatījumā, sūdzības iesniedzējs un TVNET atšķirīgi attiecina pieminekļa nosaukumu rakstā - TVNET to attiecina uz okupācijas varu un tās armijas slavinājumu, bet iesniedzējs uzskata, ka tas tiek attiecināts uz cilvēkiem, kas iet pie pieminekļa.

Ētikas padome šajā kontekstā uzskata, ka Latvijas okupācija ir vēstures fakts, un portāla skaidrojums par pieminekļa Pārdaugavā apzīmējuma izvēli ir pamatots. Tāpat Ētikas padome uzskata, ka medijam ir tiesības publikācijās izmantot dažādus apzīmējumus, tostarp publiskajā telpā vispārpieņemtus un izmantotus apzīmējumus. Par rakstu "Vācieties prom no Latvijas!" Ētikas padome atzīst, ka uz šo rakstu nav attiecināma ētikas kodeksa norma par faktu nodalīšanu no viedokļiem, jo minētais ir viedokļa raksts.

Tāpat Ētikas padome izvērtēja Jāņa Bērziņa sūdzību par laikraksta "Bauskas Dzīve" publikāciju "Pietiek nest visu uz paplātes!"; Ukraiņiem jāsāk domāt pašiem par savu iztikšanu", kas publicēts laikrakstā un portālā.

Sūdzības iesniedzējs norāda – pēc publikācijas virsraksta noprotams, ka tas varētu būt arī redakcijas viedoklis. Iesniedzējs norāda, ka publikācijās pārkāpti Biedrības Ētikas kodeksā nostiprinātie godprātības, diskriminācijas un naida kurināšanas, avotu un informācijas kritiskas izvērtēšanas, mazaizsargātu personu saudzīgas attieksmes principi. Ētikas padome, izvērtējot publikāciju, kā arī "Bauskas Dzīves" sniegto skaidrojumu, šajā gadījumā nesaskata ētikas pārkāpumus. Lai arī nav noticis žurnālistikas profesionālo un ētisko principu pārkāpums, un šāds raksts attiecīgajā laikraksta lapā iederas, Ētikas padome rekomendē laikraksta "Bauska Dzīve" redakcijai ievērot precizitātes principu, izvēloties virsrakstus materiāliem par sabiedrībā pretrunīgi vērtētiem jautājumiem.

Ētikas padome arī vērš mediju uzmanību, ka Ukrainas bēgļu vidū var būt lielāka mazaizsargātu personu daļa, nekā Latvijas iedzīvotāju vidū, tāpēc materiālos par bēgļiem būtu svarīgi atspoguļot arī pašu ukraiņu skatījumu. Tiesa, šo pieeju nevar gaidīt vai pieprasīt katrā medija veidotajā materiālā par tēmu, taču tā būtu vēlama kopējā tēmas atspoguļojumā.

Tāpat Ētikas padome saņēmusi un izvērtējusi Salaspils novada pašvaldības sūdzību par raidījuma "Bez Tabu" maijā pārraidīto sižetu "Kaimiņš bloķē ceļu" par kāda īpašuma iegādi un problēmsituācijas risināšanu ar pašvaldības iesaisti. Sūdzības iesniedzējs norādījis, ka raidījuma pārraidītajā sižetā ir nepatiesi un sagrozīti fakti, kas pārkāpj Biedrības Ētikas kodeksā nostiprināto faktu pārbaudes principu, kas paredz, ka plašsaziņas mediji izvairās no nepārbaudītas informācijas publicēšanas.

Izvērtējot situāciju un All Media Latvia (AML) sniegto skaidrojumu, Biedrības Ētikas padome secina, ka sūdzībā minētajā gadījumā ir saskatāms ētikas pārkāpums. Ievērojot secināto, Biedrības Ētikas padome nolēma, ka sižetā divos gadījumos konstatēts Biedrības Ētikas kodeksā nostiprinātā principa "Faktu pārbaude" pārkāpums. Padome uzdeva AML atsaukt nepatiesās ziņas saskaņā ar likumu "Par presi un citiem masu informācijas līdzekļiem", kā arī veikt labojumus sižetu pavadošajā tekstuālajā informācijā uzņēmuma interneta resursos.

Savukārt sūdzībā par raidījuma "Bez Tabu" pārraidīto sižetu "Ģimenes strīda dēļ noslēgta elektrība" norādīts, ka sižetā pausta nepatiesa un apmelojoša informācija, apzināti pieļauti faktu izkropļojumi, tostarp publicēts nepareizs juridiskais atzinums. Sūdzības iesniedzējs norādījis, ka pārkāpti Biedrības Ētikas kodeksā nostiprinātie godprātības, daudzveidības, faktu un viedokļu nošķīruma, informācijas iegūšanas un izmantošanas principi. Ētikas padome, izvērtējot sižetus, sūdzību un All Media Latvia sniegto skaidrojumu, sūdzībā minētajā sižetā nesaskatīja ētikas pārkāpumus.

Padomes skatījumā medijs situāciju un konfliktu atspoguļoja korekti un objektīvi, izmantoja dažādus avotus, pat mēģināja palīdzēt konflikta dalībniekiem nonākt pie risinājuma.

"Latvijas Mediju ētikas padome" Ētikas padome šobrīd strādā šādā sastāvā: Ētikas padomes priekšsēdētāja Daiga Sproģe, Ētikas padomes priekšsēdētāja vietnieks Aivars Pastalnieks, Ētikas padomes locekļi: Skaidrīte Lasmane, Guntars Līcis, Baiba Liepiņa, Anda Rožukalne, Gunta Līdaka, Jānis Buholcs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!