Foto: LETA

Rīgas domes trešdienas, 24. augusta, sēdē deputāti atbalstīja ieceri demontēt Sarkanajai armijai veltītu pieminekli Rumbulā, Lokomotīves ielā 163.

Iecere tika atbalstīta 40 deputātiem balsojot "par", bet septiņiem – "pret".

Rīgas pieminekļu aģentūras direktors Gunārs Nāgels skaidroja, ka šis piemineklis ir uzskaitīts Ministru kabineta demontējamo sarakstā. Līdz ar to pašvaldībai tas ir jādemontē.

Šis objekts atrodas uz zemes, kas pieder juridiskai personai, tādēļ domei arī būs jāinformē attiecīgie zemes īpašnieki par objekta demontāžu.

Īpaši asas un skaļas domstarpības deputātu vidū aizsākās pēc tam, kad koalīcijas deputāts Edmunds Jurēvics (JV) no tribīnes diskusiju sadaļas laikā Latvijas Krievu savienību nodēvēja par "Latvijas "vatņiku" savienību". Politiķis pauda, ka šis politiskais spēks iepriekš esot draudējis ar nekārtībām gadījumā, ja tiks demontēti padomju varas uzstādītie pieminekļi.

Izteikumi izsauca skaļus saucienus no zāles, kuriem pierimstot, Latvijas Krievu savienības deputāts Miroslavs Mitrofanovs pauda sašutumu, bļaujot: "Aizver muti!"

Deputāta Vladimira Buzajeva (LKS) priekšlikumus, kas, līdzīgi kā citu domē skatīto pieminekļu demontāžas gadījumā, paredzēja šī objekta pārvietošanu uz memoriālu, neguva deputātu atbalstu. Ja deputāta priekšlikums tiktu atbalstīts, šo pieminekli nevarētu demontēt, jo uz to attiektos likumā "Par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas Republikas teritorijā" noteiktais izņēmums. Turklāt Nāgels norādīja, ka likums nepieļauj objektu pārvietošanu.

Domes deputātu atbalstītais lēmums paredz uzdot Rīgas pieminekļu aģentūrai veikt visas nepieciešamās darbības, lai nodrošinātu pieminekļa Sarkanās armijas karavīriem demontāžu ne vēlāk kā līdz 15. novembrim.

Rīgas domes Pilsētas attīstības departamentam, Rīgas domes Īpašuma departamentam un Rīgas pašvaldības policijai tiek uzdots sniegt Rīgas pieminekļu aģentūrai nepieciešamo atbalstu lēmuma izpildes nodrošināšanai.

Tāpat paredzēts, ka Rīgas pieminekļu aģentūrai būs jāinformē Latvijas Okupācijas muzejs, Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde un zemes, uz kuras objekts atrodas, īpašniekus par objekta demontāžas uzsākšanu.

Jau ziņots, ka Rīgas domes 20. jūlija ārkārtas sēdē deputāti atbalstīja ieceri demontēt vēl divus galvaspilsētā esošus padomju režīmu slavinošus objektus, no kuriem viens atrodas Mežaparkā, bet otrs – Jaunciemā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!