Foto: F64

Ceturtdien Gulbenes novada domes deputāti nolēma demontēt četrus padomju režīmu slavinošus objektus novadā, informēja pašvaldības nekustamā īpašuma speciāliste Monta Ķelle.

Viņa norāda, ka pašlaik pašvaldība ir izsludinājusi tirgus izpēti par pieminekļu demontāžu. Pēc tirgus izpētes noslēgšanās tiks pieņemts lēmums, kurš būs darbu veicējs.

Demontāžas darbi tiks veikti līdz likumā noteiktajam termiņam – 2022. gada 15. novembrim.

Gulbenes novadā demontēs piemiņas akmeni milicijas darbinieka A. Līduma nošaušanas vietā, kas atrodas Beļavas pagasts, pie "Ābeltiņiem", autoceļa Smiltene-Gulbene ziemeļaustrumu pusē.

Tāpat tiks aizvākts piemineklis vietā, kur 1943. gada 18. jūlijā kritis Ziemeļlatvijas partizānu vienības komandieris Voldemārs Ezernieks un četri partizāni. Piemineklis atrodas Beļavas pagasta Letēs, starp Ezera ielu un Bērzu ielu.

Trešais piemineklis ir vietā, kur kritis padomju armijas majors Pēteris Jakovenko, kas atrodas Druvienas pagastā, apmēram 100 metrus uz dienvidaustrumiem no "Mežkleivas 2" dzīvojamās ēkas, autoceļa Ranka-Druviena ziemeļaustrumu malā.

Ceturtais demontējamais objekts ir piemiņas plāksne sarkanajiem partizāniem Imantam Sudmalim un Maldim Skrejam, kas atrodas Stāmerienā, Brīvības iela 29, pie bijušajām Vārgaļa dzirnavām.

Kā vēstīts, likuma "Par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas Republikas teritorijā" mērķis ir nepieļaut Latvijas kā demokrātiskas un nacionālas valsts vērtību noniecināšanu un apdraudējumu; paust nosodošu nostāju gan pret PSRS, gan nacistiskās Vācijas prettiesisko okupācijas varu, īstenoto politiku un veiktajiem noziegumiem; veicināt sabiedrības izpratni par notikumiem Latvijas teritorijā Otrā pasaules kara laikā un pēckara periodā, tādējādi stiprinot sabiedrības vēsturisko atmiņu; nodrošināt vēsturiskā taisnīguma atjaunošanu - novērst nepatiesu, neprecīzu un neobjektīvu vēsturisko notikumu atspoguļojumu un godināt Latvijas tautas pretestību gan PSRS, gan nacistiskās Vācijas okupācijas varai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!