Jautājums: Man ir konstatēta dzemdes endometrija hiperplāzija, parakstīts preparāts Norcolut, kuru lietoju apm. 8 mēnešus. Zinu, ka atkārtoti jāgriežas pie ginekologa, bet diemžēl laika trūkuma un darāmo darbu dēļ nesanāk to izdarīt.

Cik ilgi es varu šo preparātu lietot (pa 1 tabl. dienā), un vai arī no šādas diagnozes iespējamas ļaundabīgas izmaiņas?

Atbild dr. Gunta Frīdenberga (ginekoloģijas privātprakse Tukumā):

Menstruālā cikla pirmajā pusē olnīcu izdalītais hormons estrogēns veicina dzemdes iekšējā slāņa jeb endometrija augšanu. Cikla otrajā pusē estrogēnu izdale samazinās, bet palielinās cita dzimumhormona - progesterona izdale. Progesterons endometrija augšanu bremzē.

Endometrija hiperplāzija nozīmē, ka Jūsu dzemdes iekšējais slānis ir izveidojies biezāks nekā tam vajadzētu būt. Norkoluts ir rūpnieciski ražots progesterons, kurš, tāpat kā dabīgais, bremzē dzemdes gļotādas slāņa augšanu.

Kontrole pēc medikamenta lietošanas nepieciešama, lai pārliecinātos, vai terapija ir bijusi pietiekoši efektīga. Pārbaudīt dzemdes iekšējā slāņa stāvokli var, paņemot endometrija paraudziņu no dzemdes dobuma, vai netiešā veidā, ultrasonoskopiski nosakot endometrija biezumu. Ja pārbaudes rezultātā konstatē, ka endometrijs vairs nav sabiezēts vai izmainīts, Norkoluta turpmākā lietošana nav nepieciešama. Ja situācija nebūs mainījusies, iespējams, ka jāpalielina deva vai jāmaina preparāts.

Endometrija hiperplāzijas gadījumā ļaundabīga procesa iespējamība ir aptuveni 1-3%. Ievērojami retāk konstatē atipisku endometrija hiperplāziju, kuras gadījumā vēždraudes risks ir lielāks.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu ārsta e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt teksta garumu un pareizrakstību, kā arī saglabāt vēstules autora anonimitāti. Šiem ieteikumiem ir tikai izglītojošs nolūks, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!