Foto: DELFI

Trešdien, 14. septembrī, pēc pusotras stundas ilgām diskusijām valdības un Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) pārstāvji vēl nav panākušas vienošanos par pedagogu prasībām, lai izslēgtu skolotāju streika iespēju, vienlaikus šovakar plānota LIZDA padomes sēde, kurā arodbiedrība lems par valdības piedāvāto 56,5 miljonu eiro sadali.

Preses konferencē pēc valdības un LIZDA pārstāvju tikšanās premjers Krišjānis Kariņš (JV) uzsvēra, ka vienā gadā nav iespējam atrisināt 20-30 gadus ieilgušas problēmas, tomēr valdība ir gatava "spert krietnu soli", piedāvājot pedagogiem "vēsturiski lielāko" finansējuma pieaugumu – 56,5 miljonus eiro.

"Tik liels pieaugums līdz šim nav bijis, bet tagad ir jautājums par to, kā vispareizāk šādu pieaugumu sadalīt. Šodien vienojāmies, ka līdz rītdienai LIZDA un Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) turpinās veikt aprēķinus, kā naudu labāk sadalīt," sarunas ieskicēja Kariņš un pauda cerību, ka puses radīs kompromisu.

Arī izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (K) atzina, ka pušu sarunas vēl turpināsies, bet LIZDA veiks detalizētas korekcijas aprēķinos, lai "nepazaudētu virsmērķi" – atrisināt vispārējās izglītības pedagogu slodzes sabalansēšanu un atalgojuma pieaugumu. Savukārt jautājums par situāciju pirmsskolas izglītības iestādēs, pēc ministres domām, būtu otra prioritāte.

Mužniece pauda cerību, ka pusēm izdosies rast risinājumu, lai izvairītos no plānotā pedagogu streika.

LIZDA vadītāja Inga Vanaga mediju pārstāvjiem atzina, ka joprojām nav panākts kompromiss jautājumā par pedagogu darba samaksas grafika izstrādi. Viņa atgādināja, ka 2018. gadā tika izstrādāts un valdībā pieņemts līdzīgs grafiks, uzliekot nākamajai valdībai pienākumu to pildīt. Vanaga sacīja, ka šī valdība naudu tolaik atrada, tāpēc LIZDA cerēja, ka arī tagad būtu iespējams vienoties par šādu dokumentu, kas pedagogiem dotu cerību.

Savukārt arodbiedrības otra prasība ir par pedagogu sabalansētu slodzi. Vanaga teica, ka valdībai tika iesūtīta piedāvājuma "kompromisa redakcija", kā sabalansēt slodzes arī pirmsskolas izglītības iestādēs. LIZDA apzinās, ka ar valdības piedāvātajiem 56,5 miljoniem eiro nepietiks plašākai slodžu izlīdzināšanai, tomēr Vanaga atzina, ka gan jau ir vēl kāda "maza kabatiņa", kur nepieciešamos līdzekļus iegūt.

Pēc šodienas tikšanās pedagogu streiks joprojām nav atcelts, tomēr šovakar notiks LIZDA padomes sēde, kurā tiks lemts par valdībās piedāvātas summa sadali un streika rīkošanu vai nerīkošanu. Puses atbildes sola sniegt ceturtdien, 15. septembrī.

Jau ziņots, ka Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) pieteica pedagogu beztermiņa streiku, kurā gatavs piedalīties 23 601 izglītības darbinieks no kopumā 815 izglītības iestādēm.

Pirmdien, 12. septembrī, pedagogu pieteiktais streiks tika pārrunāts koalīcijas sadarbības sanāksmē, pēc kuras izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (K) informēja, ka valdība varētu lemt par pedagogu darba slodzes izlīdzināšanu, pašreizējo 30 stundu nedēļā vietā nosakot 40 stundas, tādējādi arī ceļot zemākās darba likmes par 30% - no 900 eiro līdz 1200 eiro.

Koalīcija arī vienojās novirzīt 3,7 miljonus eiro, tādējādi 2022./2023. mācību gadā nodrošinot pedagogiem pieeju digitālo mācību platformai.

Otrdien, 13. septembrī, pēc koalīcijas pārstāvju un LIZDA tikšanās arodbiedrība lūdza laiku, lai iepazītos ar piedāvājumu, bet sarunas tika turpinātas šodien.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!