Foto: Privātais arhīvs
"Patriotisms ir tēvzemes mīlestība. Par patriotiem nepiedzimst, par tiem kļūst. Gribas pastāstīt kādu piemēru par šo jautājumu," portālam "Delfi" raksta tukumnieks un uzticīgais lasītājs Leons Stiprais.

"Pirms daudziem gadiem, izsakot pateicību par karavīru ārstēšanu, "Gaiļezers" slimnīcas foajē tika organizēta foto izstāde. Fotoizstādes nagla bija, brīnumainā kārtā, saglabātās Latvijas armijas fotogrāfijas no pirmās brīvvalsts laikiem. Tās atnesa tā laika Štāba bataljona kareivja Voldemāra Upenieka mazdēls.

Par tamlīdzīgu fotogrāfiju glabāšanu varēja nonākt, labākajā gadījumā, Sibīrijā uz daudziem gadiem. Staļina galvenais mērķis bija iznīcināt iekarotās valsts inteliģenci, virsniekus, rūpnīcu īpašniekus un lielos lauksaimniekus.

Ļoti uzskatāms piemērs bija Katiņas slaktiņš. Dažādās vietās tika nogalināti apmēram astoņi tūkstoši Polijas virsnieku. Tāds pats liktenis piemeklēja arī latviešu virsniekus.

Atgriežoties pie foto izstādes notikumiem, nakts laikā visas Latvijas armijas vēsturiskās fotogrāfijas tika nozagtas. Vainīgos tā arī neatrada. Par laimi tās bija A-4 izmēra fotogrāfiju kopijas. Orģināli tika saglabāti un pašreiz atrodas Štāba bataljona muzejā.

Tuvojoties Lāčplēša dienai, gribas šīs fotogrāfijas atkal parādīt nu jau daudz lielākai auditorijai. Dažas no tām izstādē netika izstādītas.

Ja šīs "fašistiskās" fotogrāfijas netiktu iznīcinātas toreiz, tad šodien tās netiktu atkārtoti demonstrētas. Nevienai valstij vai etniskai grupai nedrīkst "denacificēt" citu valstu cilvēkus. Kamēr pastāvēs valsts un rūpes par tās cilvēkiem, patriotisms nav iznīcināms. Lai veselība un gods mūsu karavīriem!"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!