Foto: Shutterstock
Šā gada 31. decembrī beidzas valsts finansētā hospisa aprūpes pilotprojekta īstenošanas termiņš, portālu "Delfi" informēja nodibinājumā "Hospiss LV". Labklājības ministrijā (LM) norāda, ka finanšu līdzekļi ir paredzēti nākamā gada budžeta plānošanā, tomēr par to būs jālemj nākamajai valdībai. Savukārt nodibinājums jau triju dienu laikā savācis nepieciešamos 10 000 parakstu, lai par valsts apmaksāta hospisa aprūpes pakalpojuma ieviešanu Latvijā būtu jārunā arī Saeimā.

Nodibinājumā portālam "Delfi" skaidro, ka "Hospiss LV" un tā dibinātā sociālā uzņēmuma SIA "Hospiss Māja" galvenā vēlme ir vērst sabiedrības, politiķu un ierēdņu uzmanību uz hospisa aprūpes mājās pakalpojuma nepieciešamību neārstējami slimiem cilvēkiem un viņu ģimenēm. "Pilotprojekta īstenošanas laikā ir pierādījies, ka hospisa aprūpes pakalpojuma sniegšana ir iespējama, to var sniegt vairāki pakalpojuma sniedzēji, pakalpojumam ir jābūt pieejamam visa Latvijā. Latvijā pēc pilotprojekta beigām vairs nebūs pieejama mirstošo pacientu aprūpe mājās, nav hospisa stacionāra. Valstij beidzot pēc 30 gadiem ir jāuzņemas rūpes par hospisa aprūpes nodrošināšanu mirstošiem cilvēkiem un atbalstu viņu tuviniekiem," uzsver "Hospiss LV".

Nodibinājumā uzskata, ka šīm rūpēm ir jāizpaužas kā drošas normatīvo aktu bāzes izveidei, hospisa aprūpes sistēmas izveidei un nodrošinātam finansējumam hospisa aprūpes sistēmas uzturēšanai. "Pilotprojekta īstenošanas laiks bija tas laika periods, kad visu iepriekš minēto bija iespējams izdarīt, kā arī apzināt potenciālos pakalpojuma sniedzējus, lai pēc 31.12.2022. pilotprojektu varētu transformēt kā valsts apmaksātu pakalpojumu visiem, kam tas nepieciešams," skaidro "Hospiss LV".

Ļoti ceram uz cilvēku vajadzību respektēšanu un politiķu doto solījumu pildīšanu.
Hospiss LV

Ministrija iekļauj prioritāšu sarakstā

Kā portālam "Delfi" skaidroja LM Sociālo pakalpojumu un invaliditātes politikas departamenta direktors Aldis Dūdiņš, līdzekļi, atbilstoši likumam par valsts budžetu 2022. gadam, tika paredzēti līdz šā gada 31. decembrim. Viena no LM prioritātēm nākamajam plānošanas periodam ir hospisa aprūpes pakalpojuma turpināšana ar lielāku apkalpoto personu skaitu un lielāku pašvaldību aptveri reģionos, uzsver Dūdiņš.

Viņš norādīja, ka minētā pasākuma īstenošanai līdz gada beigām tiks organizēta iepirkuma procedūra atbilstoši Publisko iepirkumu likumā noteiktajām prasībām. Nepieciešamo finansējumu LM ir iekļāvusi 2023. gada budžeta projektā kā vienu no ministrijas prioritātēm. "Ja nepieciešamais finansējums Saeimā, pieņemot 2023. gada budžeta likumu, tiks piešķirts, tad LM slēgs attiecīgu līgumu ar iepirkuma uzvarētāju par hospisa aprūpes pakalpojuma nodrošināšanu," apgalvo Dūdiņš.

Nodibinājums "Hospiss LV" nākotnē raugās ar lielu cerību. "Ļoti ceram uz cilvēku vajadzību respektēšanu un politiķu doto solījumu pildīšanu," uzsver organizācijā.

Tāpat Dūdiņš norādīja, ka līdz šā gada 31. decembrim Latvijā tiek īstenoti divi izmēģinājuma projekti paliatīvās aprūpes jomā. Otrs ir Veselības ministrijas (VM) pārraudzītais izmēģinājuma projekts par mobilās paliatīvās aprūpes pakalpojumu nodrošināšanu, kuru īsteno SIA "Magnum Social&Medical Care" ("Rūre"). Pakalpojumu šajā izmēģinājuma projektā var saņemt pacienti, kuri ir saņēmuši konsīlija slēdzienu par paliatīvi aprūpējama pacienta statusu. Mobilā paliatīvās aprūpes pakalpojuma ietvaros nepieciešamā veselības aprūpe, sociālie pakalpojumi un psihosociālā rehabilitācija tiek sniegta pacienta dzīvesvietā Liepājas pilsētā vai Dienvidkurzemes novadā, nepieciešamības gadījumā nodrošinot augstāka līmeņa veselības vai sociālās aprūpes pakalpojumus stacionārā, skaidroja Dūdiņš.

Projekta ietvaros tiek izstrādāts un ieviests paliatīvās aprūpes pakalpojums mobilajos kabinetos, tā veicinot paliatīvo pacientu novirzīšanu mājas aprūpē, kur tiktu nodrošināti pietiekami un kvalitatīvi pakalpojumi. Tādējādi tiktu samazināta arī stacionāro ārstniecības iestāžu noslogotība un izsaukumu skaits Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam, uzsvēra ministrijas pārstāvis.

Kā atklāja Dūdiņš, LM finansētā hospisa aprūpes pilotprojekta rezultātus un priekšlikumus paliatīvās aprūpes un hospisa aprūpes pakalpojumu attīstībai, tai skaitā definīcijai, saturam, pakalpojumu nodrošināšanai, vērtēs VM izveidotā darba grupa (tās sastāvā ir arī LM, nevalstisko organizāciju pārstāvji un nozares eksperti), kura šā gada decembrī sagatavos ziņojumu par potenciālo hospisa aprūpes saturu, pakalpojuma sniegšanā iesaistītajiem speciālistiem, pakalpojumu piešķiršanas un finansēšanas kārtību un priekšlikumiem nepieciešamajiem grozījumiem normatīvajos aktos.

"Turpmākā hospisa aprūpes attīstība notiks atbilstoši darba grupas ziņojumā norādītājiem un Ministru kabineta apstiprinātajiem risinājumiem. Tiek plānots, ka risinājumu ieviešanai abas ministrijas papildinoši izmantos arī ES kohēzijas politikas programmas 2021.-2027. gadam finansējumu," norādīja Dūdiņš.

Paralēli savāc parakstus

Pirms trim dienām platformā "manabalss.lv" publicēta "Hospiss LV" dibinātājas Ilzes Neimanes-Nešporas iesniegtā iniciatīva "Par tiesībām uz cieņpilnu nāvi. Par valsts apmaksātu hospisa aprūpes pakalpojuma ieviešanu Latvijā", kas šo dienu laikā jau ir savākusi vairāk nekā 10 000 parakstu. Tas dod iespēju šim jautājumam tikt skatītam Saeimā.

Kā norādīts iniciatīvas aprakstā, nodibinājums "Hospiss LV" vēlas panākt, ka valsts nodrošina cieņpilnu pirmsnāves aprūpi katram Latvijas iedzīvotājam, finansējot smagi slimu, neārstējamu pacientu aprūpi mājās, proti, hospisa pakalpojumu.

"Pilotprojekta īstenošanas laikā ir aprūpēti 126 mirstoši cilvēki viņu dzīves pēdējā posmā. Ir izveidojusies mirstošo cilvēku rinda, kuri gaida uz pakalpojuma saņemšanu. Katru dienu tiek saņemti zvani par šāda pakalpojuma saņemšanas iespējām," uzsver nodibinājumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!