Foto: LETA

Partija "Latvija pirmajā vietā" (LPV) vērsusies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB), Iepirkumu uzraudzības birojā (IUB), Valsts kontrolē un Konkurences padomē (KP) ar lūgumu veikt pārbaudi saistībā ar publiski izskanējušo informāciju, ka AS "Latvenergo" plāno iegādāties SIA "Laflora" izstrādāto Kaigu purva vēja parka projektu.

LPV pārstāve Līga Krapāne portālu "Delfi" informēja, ka publiski pieejamā informācija liek domāt, ka darījums jāvērtē kā aizdomīgs.

"Konkrētajā gadījumā, kad viena no darījuma pusēm ir Latvijas enerģētikas nozares stratēģiskās intereses pārstāvošs uzņēmums – Latvijas valstij piederoša kapitālsabiedrība "Latvenergo", neizprotamu iemeslu dēļ netiek izsludināts publisks iepirkums," klāstīja Krapāne, piebilstot, ka pat tādas nozares kā aizsardzība un drošība, rīkojas saskaņā ar publiskos iepirkumus regulējošiem tiesību aktiem.

LPV pārstāvji arī norāda, ka netiek atklāti Kaigu purva vēja parka projekta vērtētāji un vērtēšanas metodes, bet publiski tiek minēts, ka tā vērtība ir aptuveni 100 miljoni eiro, lai gan iepriekš – 2021. gada nogalē "Laflora" paziņoja, ka kopējās investīcijas vēja parka un industriālās zonas izveidē esot ap 170 miljoni eiro.

LPV no tā secina, ka "Latvenergo" plāno iegādāties tikai izveides projektu par 100 miljoniem eiro un sekojoši veikt investīcijas vēl vismaz 170 miljonu eiro apmērā.

LPV vēstulē norāda uz iespēju, ka darījums mākslīgi sadalīts vairākās daļās, lai sākotnēji neatklātu kopējās vēja parka izmaksas, cita starpā neatklājot projekta vērtētājus un vērtēšanas metodes.

"Ņemot vērā iepriekš minēto, lūdzam veikt pārbaudi ar mērķi iegūt informāciju par darījuma noslēgšanas apstākļiem – izvēlēto sadarbības partneri, projekta vērtētājiem un vērtēšanas metodēm, iespējamo projekta patiesās vērtības slēpšanu, lai novērstu iespējamu valsts līdzekļu izšķērdēšanu, amatpersonu dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu," teikts LPV priekšsēdētāja Aināra Šlesera parakstītajā vēstulē.

Neviena no pusēm iepriekš medijiem nav ne apstiprinājusi, ne noliegusi šo darījumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!