Foto: LETA

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Māris Sprindžuks (AS) un iekšlietu ministrs Māris Kučinskis (AS) sestdien dodas uz Jēkabpili, lai uz vietas vērtētu situāciju un saprastu, kā rīkoties tālāk.

Sprindžuks pastāstīja, ka jau no rīta sazvanījās ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV).

Jēkabpils mērs Raivis Ragainis (LZP) piektdien vēl esot atteicies no plašākas valsts līmeņa palīdzības, taču ministri sestdien dodas uz plūdu skarto pašvaldību, lai vērtētu, vai tomēr nebūtu nepieciešams situācijas risināšanā iesaistīt arī Aizsardzības ministriju (AM). Tas dotu iespēju uz Jēkabpili sūtīt karavīrus un nepieciešamo tehniku plūdu apturēšanas mēģinājumiem.

"Pats galvenais ir saprast, vai situācija būs ilgstoša. Ja pat dambis spēj noturēt ūdens un ledus spiedienu, ūdens filtrēsies caur grunti un celsies augšā. Ja ledus sastrēgums neiziet, tad esošā situācija ievilksies, jo ārā ir auksti, nav pavasaris," teica ministrs.

Jāmodelē situācijas attīstība un jāsaprot, kuras darbības ilgstošu plūdu dēļ var būt traucētas, kā arī to, kāds varētu būt atbalsts. Savukārt Daugavu nosprostojušās ledus masu izkustēšanai patlaban nav ideju, jo kas tāds vēl nav piedzīvots, stāstīja Sprindžuks.

Gadījumā, ja dambis tomēr neizturēs un tiks pārrauts, notiks masveida evakuācija, veseli pilsētas rajoni būs jāved ārā. "Tā būtu liela nepieredzēta evakuācijai," atzina ministrs. Tāpat šādā situācijā nepieciešamas arī papildu darba rokas, smagā tehnika, plaša mājokļu evakuācija.

"AM valsts sekretārs Jānis Garisons gaida signālu, lai rīkotos - AM ir gatavībā," apgalvoja politiķis.

Arī Kariņš esot gatavs nepieciešamības gadījumā sasaukt valdības ārkārtas sēdi, lai lemtu par vajadzīgo valsts resursu nozīmēšanu plūdu seku likvidēšanai.

"Patlaban izskatās, ka situācija ir ilgstoši nemainīga un palīdzība būs vajadzīga naudā, lai segtu zaudējumus. Bet, ja dambi pārrauj, ir varbūtība, ka vajadzēs sūtīt karavīrus," vērtēja Sprindžuks.

Kā ziņots, sestdien īsi pirms pulksten 8 ūdens līmenis Daugavā pie Jēkabpils sasniedzis 8,9 metrus virs novērojumu stacijas nulles punkta, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra operatīvā informācija.

Pilsētā turpinās teritoriju applūšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!