Foto: Shutterstock
Jaunuzņēmumu atbalstam 2023. gadā dažādās programmās būs pieejami 124 miljoni eiro, piektdien, 17. februārī, Saeimas ārkārtas sēdē uzsvēra Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Skatot 2023. gada budžeta projektu, opozīcijas deputāts Atis Švinka (P) kritizēja valdības lēmumu neparedzēt budžetā jaunuzņēmumiem prasītos 400 000 eiro, tā vietā atvēlot 200 000 eiro.

Arī Latvijas jaunuzņēmumu ekosistēmas pārstāvji vēstulē Saeimai lūdz nozarei šogad nodrošināt 400 000 eiro. Vēstulē uzsvērts, ka jaunuzņēmumu nozare ir piemērs tam, kā inovācijas un patiesa digitālā transformācija spēj nest finansiālu rezultātu. Latvijas jaunuzņēmumi pēdējo desmit gadu laikā investīcijās ir piesaistījuši 575,9 miljonus eiro, no kuriem 362 miljoni eiro investēti pēdējo trīs gadu laikā.

"Lai arī izcilu jaunuzņēmumu piemēru Latvijā ir daudz, nozare ir tikai savā attīstības sākumposmā. Papildu finansējums nozares attīstībai palīdzētu nodrošināt starptautiska mēroga pasākumus, pieredzes apmaiņu un sniegtu iespēju tālāk veidot vienotu, spēcīgu ekosistēmu," pauž nozare.

Tomēr Kariņš uzsvēra, ka šie apgalvojumi ir maldinoši, jo jaunuzņēmumu atbalstam 2023. gadā tiks novirzītas lielas summas.

Pēc premjera teiktā, no Eiropas Savienības fondiem jaunuzņēmumiem būs pieejami 100 miljoni eiro, savukārt Ekonomikas ministrijai (EM) papildus piešķirti 24 miljoni eiro.

"Sāls ir tajā, ka Latvijā jaunuzņēmumi attīstās labās vides vides dēļ. Sarunās ar jaunuzņēmējiem, viņi nerunā par to, ka Latvijā būt slikta nodokļu politika. Viss attīstās. Arī valdība ir sapratusi, ka šis virziens ir jāatbalsta un jāattīsta," pauda Kariņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!