Foto: Patriks Pauls Briķis, DELFI

Ogres vadības un Ogres Vēstures un mākslas muzeja strīds ir jāuztver kā politisks, ceturtdien, 2. martā, Saeimas sēdē uzsvēra Nacionālās apvienības (NA) līderis Raivis Dzintars.

Saeimas vairākums ceturtdien noraidīja partijas "Progresīvie" priekšlikumu veikt Ogres novada pašvaldības domes darbību izvērtējumu.

Tāpat kā pagājušajā nedēļā, arī šo ceturtdien "Progresīvie" aicināja parlamentu vērtē Saeimas lēmuma projektu, kurā rosināts uzdot Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM) un Kultūras ministrijai (KM) sadarbībā ar Latvijas Muzeju padomi līdz šā gada 9. martam izvērtēt Ogres mēra Egila Helmaņa (NA) darbību atbilstību labas pārvaldības principam saistībā ar publiski izskanējušo informāciju par Ogres Vēstures un mākslas muzeja darbības ierobežošanu, kas sekojusi pēc muzeja atteikuma nodrošināt sankcijām pakļautās personas Krievijas oligarha Pjotra Avena saimniecisko resursu (porcelāna) izstādi.

Tāpat "Progresīvie" aicināja uzdot Tieslietu ministrijai līdz šā gada 9. martam izvērtēt Helmaņa kā domes darba vadītāja darbību atbilstību labas pārvaldības principam saistībā ar publiski izskanējušo informāciju par pulcēšanās brīvības ierobežojumu, liedzot sabiedrībai organizēt atbalsta pasākumu muzejam.

Helmaņa partijas biedrs, deputāts Dzintars Saeimas sēdē norādīja, konflikts starp Ogres novada vadību un muzeju ir senāks un tā pamatā nav Avena porcelāna izstāde. Viņa ieskatā, "Avena stāsts" ticis izmantots kā politisks instruments, kas saistīts ar iecerētām strukturālām reformām.

"Abās pusēs ir politiķi. Vienā – Ogres pašvaldība, bet protestus rīko tie, kas nav guvuši nekādu atbalstu Ogres pašvaldību vēlēšanās. Tas jāuztver jā politisks strīds, bet ne tikai," mudināja Dzintars.

Tāpat deputāts informēja kolēģus, ka Saeimā šis gadījums jau tiek vērtēts, piemēram, šonedēļ notika Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde, kurā tika secināts, ka Ogres novada pašvaldības iejaukšanās tās pakļautībā esošā Vēstures un mākslas muzeja darbā nav vienkārši ģimenes strīds, tāpēc valstij ir jārod risinājums, lai iejaukšanās muzeja darbā neatkārtotos citās vietvarās.

Dzintars arī piebilda, ka šim strīdam vidutāja lomu uzņēmusies Kultūras ministrija, kas iepriekš sasauca Muzeju padomes sēdi un patlaban vērtē, kā šo jautājumu risināt ilgtermiņā, to nepolitizējot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!