Ziņa mikroblogošanas vietnē "Twitter" liecina, ka jau 10. martā Taurupē novērots baltais stārķis. Ieraksta autors Reinis Trasūns pievienojis arī putna foto. "Īsti normāli tas nav," atzīst balto stārķu monitoringa vadītāja Māra Janaus. "Neviens nekavē uz laiciņu lidot atpakaļ vairāk uz dienvidiem."

Reiņa Trasūna novērojums par 10. martā manīto stārķi atzīmēts Dabasdati.lv datubāzē. Turpat kāds cits ieraksts liecina, ka baltais stārķis citā vietā Ogres novadā – Līčupē – piefiksēts arī dienu iepriekš, 9. martā.

Latvijas Universitātes vadošā pētniece un Balto stārķu monitoringa vadītāja Māra Janaus portālam "Delfi" atzīst, ka stārķi ir atgriezušies par agru. "Īsti pareizi tas viņiem nav. Paši redzat, ka ir biezs sniegs. Var mēģināt kaut ko dabūt piesaulītē atkusušās vietās vai ceļa malās," situāciju vērtē Janaus. Stārķi šādos apstākļos var mēģināt izdzīvot, iespējams, ar cilvēka palīdzību, taču tikpat labi tie var lidot uz dienvidiem. Uz vietām, kur sniega nav un ir ēdiens.

Speciāliste norāda, ka Latvijā pirmie stārķi parasti ierodas marta beigās. Pirmie atlido pieredzējušākie – tie, kuri iepriekš jau bijuši Latvijā. "Domāju, ka šajā gadījumā stārķiem vajadzētu būt pietiekami daudz zināšanām un prasmēm, kā izdzīvot, ja laikapstākļi Latvijā nav labvēlīgi," rezumē Janaus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!