Foto: LETA

Ministru kabinetā pieņemtajā valdības rīcības rīcības plānā pausta apņemšanās veikt neatkarīgu izvērtējumu par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbu, kam birojs sākotnēji iebilda, jo iestādes darbu jau vērtē Valsts kontrole.

Valdības rīcības plānā minēts, ka, lai stiprinātu KNAB kapacitāti, ar publiskā iepirkuma procedūras palīdzību paredzēts nodrošināt KNAB līdzšinējā darba un sasniegto rezultātu neatkarīgu izvērtējumu. Plānā gan piebilsts, ka pasākums tiks īstenots, ja tiks piešķirts valsts budžeta finansējums publiskajam iepirkumam.

Valdības rīcības plāna saskaņošanas procesā KNAB informējis, ka tas iebilst pret minēto ieceri, norādot uz vairākiem apstākļiem, kādēļ "sociālo partneru ierosinājums nebūtu atbalstāms".

Pirmkārt, KNAB izmeklēšanas darba izvērtējums jau ir veikts Valsts kontroles revīziju ietvaros. Otrkārt, 2022. gadā Valsts kontrole noslēdza lietderības revīziju "Vai pastāv iespēja samazināt izmeklēšanas iestāžu skaitu un pārskatīt kompetenču sadalījumu starp tām?", kuras rezultātā sniedza ieteikumus izmaiņām Latvijas izmeklēšanas iestāžu sistēmā, lai noziedzīgu nodarījumu izmeklēšanu varētu veikt efektīvāk un novērtēt sasniegtos rezultātus.

KNAB ieskatā Valsts kontroles revīzijas ziņojumos apkopotie secinājumi un ieteikumi, kas ietvēra arī KNAB darbības novērtējumu un analīzi, ir pietiekami, lai bez papildu finanšu līdzekļiem KNAB uzlabotu savu profesionālo sniegumu.

Papildus KNAB vērsa uzmanību uz faktu, ka iestāde veic valsts noslēpuma objektu apstrādi, kas var būtiski ierobežot pilnvērtīgu ārēja novērtējuma īstenošanu, tādējādi, iespējams, neattaisnojot pasākuma īstenošanai ieguldītos valsts finanšu līdzekļus. Vienlaikus KNAB piebilda, ka Prokuratūra uzrauga KNAB pirmstiesas izmeklēšanas un operatīvās darbības procesu.

Tomēr Valsts kanceleja, kas bija atbildīga par valdības rīcības plāna sastādīšanu, KNAB iebildumus noraidīja, norādot, ka iestādes minētie pētījumi par KNAB darbu ir par biroja kā izmeklēšanas iestādi.

"Valsts kanceleja norāda, ka KNAB ir izveidots kā specializētā pretkorupcijas iestāde, turklāt KNAB nav tika izmeklēšanas iestāde, bet arī valsts pārvaldes iestāde, kura veic korupcijas novēršanu un sabiedrības izglītošanu un kuras mērķis ir panākt amatpersonām uzticētās varas godprātīgu izmantošanu valsts un sabiedrības interesēs.

Valsts kanceleja uzskata, ka, ņemot vērā KNAB atrašanos Ministru kabineta pārraudzībā un to, ka Ministru kabinets institucionālo pārraudzību īsteno ar Ministru prezidenta starpniecību, lēmumu par izvērtējuma veikšanu vai neveikšanu jāpieņem Ministru kabinetam. Neatkarīga KNAB darba izvērtējuma nepieciešamību atbalstījis arī Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Vēlāk KNAB informēja, ka iestādei nav konceptuālu iebildumu par iespējamo ieceri īstenot KNAB darba un sasniegto rezultātu neatkarīgu izvērtējumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!