Foto: F64
Ogres Vēstures un mākslas muzeja direktorei Evijai Smiltniecei par pašvaldības konstatētajiem pārkāpumiem muzeja pārvaldībā izteikts rājiens, "Facebook" informē vietvara.

Kā norāda pašvaldība, Ogres Vēstures un mākslas muzejs maldinājis sabiedrību par izstāžu plāna un budžeta apstiprināšanu, lai gan dome par to vēl nebija lēmusi.

Lai gan Smiltniece vēlāk norādījusi, ka medijos publicēta neprecīza informācija, no muzeja puses neesot sekojušas darbības, lai to labotu, argumentē pašvaldība. Tas bijis par iemeslu, lai turpmāk sabiedrības informēšanā muzejs sadarbotos ar pašvaldības Komunikācijas nodaļu.

Ogres Vēstures un mākslas muzejs tiek reorganizēts un procesa gaitā pašvaldība atklājusi arī citus pārkāpumus muzeja darbībā – direktore 21. februārī uz nenoteiktu laiku slēgusi muzeja durvis, argumentējot, ka nezina, ar ko muzejs pēc domes vadības rīkojumiem drīkst nodarboties.

Pašvaldībā norāda, ka rīkojumos tika precizēta kārtība, kādā muzejs pilda savas funkcijas un uzdevumus, savukārt slēgšana esot būtisks jautājums, kas jāsaskaņo ar vietvaru, kas šajā gadījumā netika darīts.

"Lēmums par muzeja slēgšanu uz nenoteiktu laiku ir būtisks pārkāpums un pretējs tam, ko nosaka Muzeja nolikums – OVMM ir sabiedrībai pieejama novadpētniecības iestāde," paziņojumā norāda Ogres pašvaldība, piemetinot, ka muzeja direktore muzeja slēgšanu atzinusi par pārsteidzīgu un kļūdainu, tomēr par muzeja atvēršanu sabiedrībai neesot paziņojusi.

Veicot pārbaudi, arī konstatēts, ka muzeja vadītāja nepamatoti pieņēmusi lēmumu neiekasēt naudu par biļetēm un telpu izmantošanu – šādu lēmumu var pieņemt tikai Ogres dome.

Tāpat konstatēts, ka atsevišķos gadījumos izlietoti finanšu līdzekļi, kas nav bijuši apstiprināti budžetā un saskaņoti ar pašvaldību.

Ņemot vērā pašvaldības konstatētos pārkāpumus un muzeja direktores sniegtos mutiskos un rakstveida paskaidrojumus, direktorei izteikts rājiens.

Jāatzīmē, ka komentāros pie šī domes "Facebook" ieraksta, vairāki esošie un bijušie muzeja darbinieki pauduši neapmierinātību ar šādu vietvaras lēmumu.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka domstarpības starp pašvaldības vadību un muzeja darbiniekiem samilza pēc tam, kad muzejs iebilda Ogres mēra Egila Helmaņa (NA) priekšlikumam izstādīt muzejā Eiropas Savienības sankcionētajam Krievijas oligarham Pjotram Avenam piederošo porcelāna kolekciju. Pēc tam no domes sekoja lēmums par muzeja reorganizāciju.

Kā raidījumā "Kāpēc" pauda kultūras ministrs un Nacionālās apvienības valdes loceklis Nauris Puntulis, Ogres novada domes priekšsēdētāja Egila Helmaņa (NA) iejaukšanās Ogres Vēstures un mākslas muzeja darbā ir "vārds pret vārdu – tam nav dokumentālu pierādījumu".

Muzeja darbinieki uzskata, ka pret viņiem tiek vērstas represijas, jo viņi iebilduši pret Helmaņa ieceri muzejā sarīkot sankcijām pakļautā Pjotra Avena porcelāna izstādi no viņa privātkolekcijas, un šim viedoklim pievienojas arī vairākas nevalstiskās organizācijas, kā arī Muzeju padome.

Nacionālās apvienības līderis Raivis Dzintars iepriekš pavēstīja, ka Ogres vadības un Ogres Vēstures un mākslas muzeja strīds ir jāuztver kā politisks, kas sāciet pirms gadījuma ar Avena kolekcijas izstādi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!