Foto: Unsplash

Fundamentālo un lietišķo pētījumu projektu programmas finansējuma sadales shēma konkursos nerada mazāk labvēlīgus nosacījumus sociālajām, humanitārajām un mākslas zinātnēm, šādu nostāju pauda Latvijas Zinātnes padomē (LZP).

LZP noraida humanitāro un sociālo zinātņu pārstāvju bažas par nevienlīdzīgu vērtēšanu un eksakto zinātņu vērtēšanas kritēriju piemērošanu citām nozarēm. Padomes skatījumā, gan šajā, gan citās finansējuma sadales programmās humanitārajām zinātnēm tiekot piemēroti nozares specifikai atbilstoši vērtēšanas kritēriji. Programma esot veidota tā, lai finansējums tiktu sadalīts visās zinātnes nozarēs.

Padome atsaucas uz 2022. gada programmas rezultātiem, kad sociālajās, mākslas un humanitārajās zinātnēs bijis augstāks virs sliekšņa novērto projektu īpatsvars. Labāku finansējumu nodrošinot arī papildu piešķirtie līdzekļi. Sociālajās zinātnēs finansēti septiņi projekti jeb 20% no virs sliekšņa novērtētajiem, bet humanitārajās un mākslas zinātnēs – seši jeb 24% no virs sliekšņa novērtētajiem projektu pieteikumiem. LZP gan uzsver, ka nepieciešams palielināt finansējumu programmai.

Padome vērš uzmanību, ka programmas projektu konkursa vērtēšanas un finansēšanas kārtību pārskata regulāri, lai "nodrošinātu efektīvāko, starptautiskai labajai praksei atbilstošu pieeju konkursa procesam". Vērā ņemti tiekot arī ekspertu viedokļi un attiecīgās nozares pārstāvju ieteikumi.

Kā ziņots, aprīļa vidū humanitāro un zinātņu pārstāvji nosūtīja atklātu vēstuli par situāciju nozarē atbildīgajām iestādēm, uzsverot nepieciešamību 2024. gadā palielināt valsts finansējumu zinātnei līdz 1,5% no iekšzemes kopprodukta (IKP), kā tas bija paredzēts Nacionālajā attīstības plānā 2014.-2020.gadam, jo 2022. gadā finansējums sasniedza tikai 0,7%.

Tāpat atbildīgās iestādes tika aicinātas atcelt eksakto zinātņu vērtēšanas kritēriju piemērošanu humanitārajām zinātnēm pētniecības projektu konkursos, kuru dēļ izšķiroša nozīme nozares pārstāvju ieskatā esot tikai angļu valodā sagatavotām publikācijām, nevis latviešu valodā publicētām monogrāfijām un fundamentāliem pētījumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!