Foto: Privātais arhīvs
Par iespējamu seksuālu vardarbību pret mazgadīgu personu Valsts policijas (VP) Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes aizturētais katoļu baznīcas garīdznieks ir līdzšinējais Rīgas svētā Alberta draudzes prāvests Krišjānis Dambergs, liecina portāla "Delfi" rīcībā esošā neoficiālā informācija, kuru apstiprinājuši vairāki avoti.

Tiesa viņam kā drošības līdzekli piemērojusi apcietinājumu, portālam "Delfi" apstiprināja VP.

Neatklājot garīdznieka identitāti, Latvijas Romas katoļu baznīcas Rīgas arhidiecēzes palīgbīskaps Andris Kravalis portālam "Delfi" sacīja, ka Dambergs šobrīd amatā ir aizvietots. Pēc viņa teiktā, ir sākta kanoniskā procedūra.

Savukārt arhibīskapa Zbigņeva Stankeviča sekretārs un Rīgas sv. Jēkaba katedrāles draudzes vikārs Aivars Līcis vaicāts, vai tiesa, ka aizturētais ir Dambergs, sacīja: "jūs jau visu paši esat uzrakstījuši". Plašāku Stankeviča komentāru Līcis solīja sniegt nedaudz vēlāk.

VP portālam "Delfi" aizturētā priestera identitāti nekonkretizēja. Tāpat policija neprecizē datumu, kad sv. Alberta draudzes prāvests aizturēts.

Zīmīgi, ka trešdien, 19. aprīlī Rīgas arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs izsniedza jaunus nominātus trīs priesteriem Rīgas arhidiecēzē. Saskaņā ar izsniegtajiem nominātiem, izmaiņas skars arī Rīgas svētā Alberta draudzi.

Par tās administratoru iecelts tēvs Jānis Savickis (OFMCap), jo draudzes prāvesta pienākumus turpmāk nepildīs tēvs Krišjānis Dambergs (OFMCap).

Dambergs ir "Ordo Fratrum Minorum Capuccinorum" (OMFCap) – Mazāko brāļu kapucīnu ordeņa – brālis jeb mūks. Šis ir viens no trim sv. Asīzes Franciska dibnātajiem mūku ordeņiem. Šī ir viena no vairākām katoļu baznīcas reliģiskajām apvienībām Latvijā.

Sv. Alberta draudzes mājas lapā pieejamā informācija liecina, ka 1933. gada jūnijā bīskaps Jāzeps Rancāns toreizējā arhibīskapa metropolīta Antonija Springoviča vārdā sv. Alberta baznīcu un draudzi svinīgi novēlēja tēvu Kapucīnu jeb Mazāko brāļu kapucīnu ordeņa aprūpē, kuru viņi apsaimnieko līdz 1949. gada 19.oktobrim.

Pēc tam vadību par draudzi uzņemas dažādi priesteri, bet Kapucīnu tēvu aizgādnībā baznīca atgriežas 1991.gada jūnijā līdz ar Latvijas neatkarības atjaunošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!