Foto: Indulis Pelnēns
Rīgā pērn 333 ukraiņu bērniem nodibināta ārkārtas aizbildnība, liecina Rīgas Bāriņtiesas apkopotā informācija.

Kā skaidroja bāriņtiesas priekšsēdētājs Aivars Krasnogolovs, tie ir bērni, kuri Latvijā ieradušies bez vecākiem, taču tas nenozīmē, ka viņiem visiem Ukrainā nav vecāku.

Situācijas esot ļoti dažādas, ir gan bērni bāreņi, gan bērni, kas Rīgā ieradušies pie paziņām u.c. Taču visos gadījumos, kad bērns Latvijā ir bez vecākiem, tiek nodibināta ārkārtas aizbildnība.

Šiem bērniem kopumā par aizbildņiem ieceltas 288 personas.

Kā skaidro Rīgas bāriņtiesa, lai nodrošinātu Latvijā ieceļojošu bērnu tiesību aizsardzību, bāriņtiesas priekšsēdētājs, vietnieks vai bāriņtiesas loceklis pieņem vienpersonisku lēmumu par ārkārtas aizbildnības nodibināšanu un aizbildņa iecelšanu.

Pirms lēmuma pieņemšanas, tiek noskaidrots bērna viedoklis, ja bērns ir spējīgs to formulēt, ņemot vērā viņa vecumu un brieduma pakāpi.

Tāpat tiek izvērtēta personas motivācija, kas izteikusi vēlmi kļūt par aizbildni un sadzīves apstākļi, kā arī tiek pārbaudīta pieejamā informācija par šo personu, piemēram, sodu reģistrā.

Pēc tam tiek regulāri pārbaudīti bērna sadzīves apstākļi.

2022. gadā veiktas 495 sadzīves apstākļu un aprūpes pārbaudes ārkārtas aizbildņu ģimenēs.

Latvija atteikusi patvērumu pretrunīgas liecības sniegušam Krievijas pilsonim

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) un tiesa atteikusi piešķirt patvērumu Latvijā kādam Krievijas pilsonim, kurš apgalvojis, ka Krievijas varas iestādes grib viņu piespiedu kārtā nosūtīt karot uz Ukrainu, liecina publiski pieejamais tiesas spriedums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!