Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ministru kabinets otrdien, 13. jūnijā, atbalstīja Klimata un enerģētikas ministrijas (KEM) piedāvāto priekšlikumu vēja parku attīstīšanai meža teritorijās.

Valdība otrdien atbalstīja grozījumus "Publiskas personas zemes nomas un apbūves tiesības noteikumos", ar kuriem noteikumos ietverta sadaļa par apbūves tiesības piešķiršanu vēja parka moduļa ierīkošanai.

Izmaiņas nosaka kārtību, kādā publiskas personas zeme tiek nodota par atlīdzību vēja elektroenerģijas parka moduļu izbūvei, piešķirot vēja parka attīstītājam apbūves tiesības uz nepabūvētu zemesgabalu.

Kā atzina klimata un enerģētikas ministrs Raimonds Čudars (JV), minētie noteikumu grozījumi attiecas uz nepieciešamajām darbībām ar VAS "Latvijas Valsts meži" (LVM) piederošo zemi.

Paredzams, ka minētajā mežu zemē vēja parku izvietos AS "Latvenergo" un LVM kopuzņēmums SIA "Latvijas vēja parki" ar uzdevumu līdz 2027. gadam ierīkot vēja parku ar jaudu orientējoši 800 megavati (MW).

Vēja enerģijas asociācija (VEA) kritizēja noteikumu grozījumiem, paužot sašutumu par to, kāpēc privātajiem tirgus dalībniekiem ar atbilstošu pieredzi un zināšanām paredzēts liegt iespēju iesaistīties vēja parku projekta realizācijā izsoles kārtībā. VEA gatava par šo noteikumu punktu vērsties Eiropas Komisijā.

Savukārt Konkurences padome atzinumā norāda, ka noteikumu grozījumos nav ietverts izvērsts skaidrojums, kāpēc noteiktām valsts meža zemēm būtu nosakāms izņēmums no izsoļu procesa apbūves tiesību iegūšanai, bet šīs zemes apbūves tiesības ārpus izsoļu procesa nododamas publisku personu kapitālsabiedrībām.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) norādīja, ka Latvijā nepieciešams saražot papildus energoresursu jaudas, tāpēc tika dibināts uzņēmums "Latvijas vēja parki". Pēc premjera teiktā, minētie noteikumi attiecas uz lielu energoresursu jaudu ražošanu, ko, ja nenodrošinās valsts, nodrošinās citu valstu uzņēmumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!