Foto: Shutterstock

"Salauzti sapņi, zaudētas cerības" – tā vairāku Aizputes vidusskolas 9. klašu skolēnu izjūtas raksturojusi kāda audzēkņa mamma, raksta portāls "liepajniekiem.lv". Pēc svinīgā izlaiduma pasākuma izrādījies, ka vairākiem skolēniem nenokārtota eksāmena dēļ pamatizglītība tomēr nav iegūta un būs jāpaliek uz otru gadu.

"Mūsu nabaga bērni," par eksāmenos izkritušajiem skolēniem izsakās portāla redakciju sazvanījusī mamma, kuras atvase gan skolu pabeigusi, tomēr sāpot sirds par pārējiem. "Divās klasēs eksāmenus nav nokārtojuši septiņi skolēni. Iespējams, kādam pietrūka puspunktiņa, lai viņš noliktu. Un tagad ir jāpaliek uz otru gadu," mamma saka "liepajniekiem.lv".

Pēdējais eksāmens bija 6. jūnijā, bet 16. jūnijā skolā rīkots svinīgais pasākums.

Skolas vadība skaidrojusi, ka tas šoreiz ir tikai svinīgs pasākums, bet viss noticis tradicionāli kā izlaidumā. Gan audzēkņi, gan viņu ģimenes jutušies kā svētkos, kad sveic absolventus, kuriem jāizdara izvēle par turpmāko skološanās ceļu.

Bet 21. jūnijā devītklasnieki uzzinājuši, ka klasē ir vairāki jaunieši, kuriem šajā pašā klasē būs jāmācās vēlreiz, jo eksāmeni nav nokārtoti. "Tas bija tāds – bams! Jāpaliek un jāmācās vēlreiz, kaut gan bērns ir normāli mācījies, vienkārši varbūt tajā eksāmenā viņam nepaveicās," portālam "liepajniekiem.lv" stāsta absolventa mamma.

"Delfi" jau ziņoja, ka visvairāk 9.klašu skolēnu – 826 – nenokārtoja centralizēto eksāmenu matemātikā, otrdien mediju pārstāvjiem pauda Valsts izglītības satura centra (VISC) vadītāja Liene Voroņenko.

1920 skolēni šajā eksāmenā ieguva vērtējumu 10-19%. Pietiekamā līmenī eksāmenu matemātikā kopumā nokārtoja 17 274 skolēni. Tāpat vissliktākos rezultātus uzrādījuši skolēni, kas pamatizglītību apguva tālmācībā – zem 20% eksāmenu nokārtoja 44,77% skolēnu, no kuriem 18,29% nesasniedza 10% vērtējumu. Pēc Voroņenko teiktā, šis ir "bīstams signāls" tam, ka tālmācība nav pietiekami atbilstoša mācību forma skolēniem pamatskolas posmā.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!