Foto: DELFI

"Tikai, lūdzu, nerakstiet, kur ir kaps. Mums bail, ka viņš to atradīs," saka sieviete, kuras radinieci Ilzi (vārds mainīts) no Jēkabpils 16.aprīlī nogalināja Leons Rusiņš. Ilzes tuvie joprojām dzīvo trauksmē, jo ir pārliecināti – nenotvertais slepkava nav izdarījis pašnāvību. "Gribas, lai vismaz kapos viņai ir miers," saka Ilzes radiniece. Tieši tāpēc atmesta arī ideja par kapa pieminekli ar Ilzes uzvārdu. Vismaz tik ilgi, kamēr Rusiņš nebūs notverts.

Nosargāt Ilzes dzīvību neizdevās nevienam, kurš par to bija atbildīgs. Valstiska kļūda. Sistēmiska. Zemgales tiesas apgabala prokuratūras virsprokurors Aigars Bičušs "Delfi" saka: "Neviens šajā lietā nav strādājis perfekti."

Kurš kļūdījās visvairāk, būs zināms pēc disciplinārlietas izmeklēšanas Valsts policijā. Tā ilgst otro mēnesi. Iesaistīto lietā ir daudz, taču dažu tiesībsargu vārdi jau iepriekš izskanējuši medijos. Viens no viņiem ir Oļegs Belovs, Zemgales reģiona pārvaldes Austrumzemgales iecirkņa izmeklēšanas nodaļas galvenais inspektors, kurš bija ieteicis Ilzei, lai izvairītos no Rusiņa, nomainīt telefona numuru, ko viņa bija darījusi jau vairākkārt.

Intervēt Belovu liegts disciplinārlietas izmeklēšanas dēļ, taču epizodiski viņš atsaucas portālam "Delfi" vietnē "Facebook". Sarakstes gaitā inspektors arī apstiprina, ka 2019.gadā pret viņu jau bijusi kāda disciplinārlieta par pielietotu vardarbību aizturēšanas laikā pret kādu nepilngadīgu personu. Policists attaisnots. Uz jautājumiem, kā un vai tas ietekmējis Belova darbu Rusiņa lietā, ņemot vērā, ka viņa izpratne par vardarbību savulaik bijusi ļodzīga, Valsts policija (VP) atbild – tai neesot ziņu, ka tas liegtu vai ierobežotu viņa tiesības pildīt dienesta pienākumus.

Butlers nelasīja starp rindām


Taču vairāk rūsas klāts nekā jauniņais Belovs ir kāds gados vecāks ķēdes posms – Jānis Butlers, kurš bija uzraugošais prokurors Rusiņa lietā Austrumzemgales prokuratūrā

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!