Foto: LETA

Tērvetē pirmdien negaisa laikā vīrietim uzkritis koks un viņš nogādāts medicīnas iestādē, informēja Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldē.

Informācija par šo negadījumu saņemta pulksten 13.55, kad, veicot remontdarbus, 1988. gadā dzimušam vīrietim virsū uzkritis koks.

Saistībā ar negaisa izraisītajiem postījumiem 90% izsaukumi Zemgales reģiona pārvaldē bijuši par bojātām automašīnām, piemēram, kādam spēkratam uzkritusi muca, bet vēl citam jumta dakstiņi.

Pirmdienas vētras radītie postījumi Dobeles novadā ir ļoti smagi un ziņas par cietušo mantu turpina pienākt, sacīja Dobeles novada domes priekšsēdētājs Ivars Gorskis (LZS).

Viņš uzsver, ka pašlaik novada vadība apseko teritorijas un piefiksē stihijas izdarītos postījumus. Gorskis norāda, ka pašlaik nav ziņu par cietušām personām, bet ir ziņas, ka ir veseli ciemati, kuros nav nevienas neskartas mājas.

"Ir sētas, kurās ir norauti mājas jumti, kā arī nodarīti citi kaitējumi," uzsver Gorskis, papildinot, ka pašlaik notiek darbs, lai apzinātu nodarīto kaitējumu.

Pirmdien vētra, kas nodarījusi lielus postījumus Dobeles novadā, radījusi postījumus arī Latvijas Dārzkopības institūta teritorijā, skaidroja institūtā.

Institūta komunikācijas vadītāja Lolita Ozoliņa norādīja, ka Dārzkopības institūtā un dārzos negaisa un vētras postījumi vēl tiek apzināti. Patlaban konstatēts, ka ir cietis ozols, kas atrodas Dārzkopības institūta pagalmā – ozols ir pāršķelts uz pusēm.

"Taču veiksmīgi, ka koka krišanas vietā pagalmā neatradās darbinieki, to automašīnas vai cita tehnika," atzīmēja Ozoliņa.

Viņa arī minēja, ka patlaban institūtā notiek gatavošanās vētras "otrajam vilnim", kuru reģionā sagaida ap pulksten 17.

Savukārt Jaunpils pilī krusas dēļ izsisti logi otrajā un trešajā stāvā, informēja Tukuma novada pašvaldības Sabiedrisko attiecību un mārketinga nodaļas vadītāja Gundega Rugāja.

Drošības apstākļu dēļ pils šodien un rīt apmeklētājiem slēgta. Pils valdes locekle Kristīne Liepiņa apstiprināja, ka visvairāk cietusi pils teritorijas dienvidu puse – izsisti kopumā 40 logi ar dubultlogiem, cietuši arī vēsturiskie logu rāmji. Tāpat postījumi nodarīti jumtam, tostarp Dzirnavu šķūnim.

Pēc tam, kad tiks apzināti postījumi, plānots vērsties pie apdrošinātājiem.

Tukumā cietušas arī Pils iela un Lielā iela, kur nogāzušies koki vai lieli koku zari.

Taujāta, kā iedzīvotājiem vērsties pēc palīdzības, ja tāda nepieciešama, Rugāja aicināja zvanīt uz pašvaldības informatīvo tālruni, kas informāciju nodos konkrētajam speciālistam.

Patlaban vētrā visvairāk cietuši meži Zemgales virsmežniecības teritorijā – konkrēti Dobeles novadā, Tērvetē, Bikstos, Augstkalnē, Gardenē, Jelgavas novada Vilces pagastā, skaidroja VMD.

VMD norādīja, ka postījumu apzināšana patlaban notiek Zemgalē un Kurzemē.

Jau ziņots, ka Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs valsts rietumu un centrālajā daļā izsludinājis sarkano brīdinājumu par ļoti bīstamu pērkona negaisu un stipru vētru, ļoti lielu krusu, intensīvām lietusgāzēm. Brīdinājums spēkā līdz pulksten 19 pirmdienas vakarā.

Savukārt vēlāk pirmdienas pēcpusdienā un vakarā lielākais postoša pērkona negaisa risks būs Latvijas centrālajā un austrumu daļā, prognozē sinoptiķi. Vietām Vidzemē un Latgalē negaiss var plosīties vēl arī naktī uz otrdienu.

Atbilstoši Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācijai Latviju pirmdien sasniedzis pērkona negaiss ar krasam vēja brāzmām, atsevišķos rajonos ar ļoti stiprām lietusgāzēm un krusu. Bojājumus elektrotīklā radījuši gaisvadu līnijās iegāzti koki un to zari, kā arī zibens izlādes laikā bojātie balsti un citi elektrotīkla elementi.

Līdz pat vēlam vakaram ir izsludināts oranžais pērkona negaisa brīdinājums valsts austrumu daļā un sarkanais brīdinājums valsts rietumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!