Foto: LETA

Pirmdien, 4. septembrī, premjera amatam nominētā Evika Siliņa (JV) sāks nākamās koalīcijas sarunas, dalot ministru amatus "Jaunās Vienotības", Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) un partijas "Progresīvie" starpā.

Piektdien, 1. septembrī, Siliņa preses konferencē informēja, ka, "Apvienotajam sarakstam" nepiekrītot darboties nākamajā koalīcijā, tajā darbosies trīs politiskie spēki, kuriem Saeimā kopumā ir 52 balsis.

Siliņa gan neizslēdza iespēju, ka ar laiku koalīcijai varētu pievienoties vēl kāds partneris. "Vienmēr pastāv iespēja iegūt vairāk balsis, ja labi strādā," teica Siliņa.

Kā viens no potenciālajiem nākamās koalīcijas atbalstītājiem varētu būt pie frakcijām nepiederošais Oļegs Burovs, ar kuru Siliņa gan neesot runājusi, bet to darot cits nākamās koalīcijas partneris.

AS neizvēlējās strādāt

"Ņemot vērā, ka AS nāca klajā ar paziņojumu, ir skaidrs, ka ir partijas, kas vēlas strādāt un uzņemties atbildību par sabiedrībā sasāpējušiem jautājumiem. Esam daudz diskutējuši, esmu ieguldījusi daudz enerģijas piecu partiju sarunās, diemžēl AS nav izrādījusi vēlmi strādāt un uzņemties atbildību," sacīja Siliņa.

Viņa atzina, ka AS sarunu procesā tika izrādīta īpaša labvēlība. "Ļoti daudz laika veltīju, burtiski pierunājot AS politiķus nākt valdībā un strādāt. Tika kliedētas visas viņu bažas, vienojāmies par darāmajiem darbiem, bet no AS atsevišķiem līderiem diemžēl izskanēja tikai aizvainojums, kam, acīmredzot, atsevišķi kolēģi nespēja pārkāpt," secināja Siliņa.

Viņa uzsvēra, ka nevar atļauties turpināt gaidīt, jo drošības situācija pie valsts robežām neļauj ieslīgt ideoloģisko pretrunu diskusijās. "Šoreiz ir izšķiršanās starp strādāšanu un nestrādāšanu. Durvis visiem bija atvērtas un joprojām ir, bet laika vilcināšana, ko piekopj atsevišķas partijas, vairs nav akceptējama," pauda premjera amata kandidāte.

Valdība taps ātri

Siliņa informēja, ka darbs pie topošās valdības deklarācijas tiks uzsākts jau pirmdien ar tām partijām, kuras ir izteikušas skaidru velmi strādāt, proti, ZZS un "Progresīvajiem".

"Kopā ar ZZS un "Progresīvajiem" vēlos uzreiz ķerties pie darbiem, īsā laikā vienoties par valdības deklarāciju, koalīcijas līgumu un pielikumu par rudenī darāmajiem darbiem," informēja Siliņa.

Partijas "Vienotība" priekšsēdētājs, JV valdes loceklis Arvils Ašeradens piebilda, ka Siliņai ir "Vienotības" un JV atbalsts valdības veidošanā. "Esmu pārliecināts, ka Ministru kabinetu izveidosim pietiekami ātrā tempā," prognozēja politiķis un piebilda, ka jau pirmdien plānots runāt arī par ministru portfeļu sadali.

Uzdevums celt labklājību

Runājot par darāmajiem darbiem, Siliņa norādīja uz mērķi uzlabot iedzīvotāju labklājību, lai Latvijā būtu vairāk vidusmēra ģimeņu. "Mans kā politiķa uzdevums ir panākt, lai ģimenes jūt valdības rūpi," uzsvēra premjera amata kandidāte un piebilda, ka viens no pirmajiem valdības darbiem varētu būt "Sadales tīkla" tarifu pārskatīšana.

Tāpat viņa norādīja uz nepieciešamību noturēt Latvijā jauniešus, lai viņi šeit justos iederīgi. "Man ir svarīgi, lai "Progresīvie" piedalītos šajā valdībā, jo jaunās paaudzes auditorija gaida viņu sasāpējušo jautājumu uzrunāšanu," teica Siliņa.

Tāpat viņa atkārtoja, ka ar ZZS panākta vienošanās, ka tieslietu un ar drošību saistītas jomas nenonāks šī politiskā spēka pārziņā.

Kā ziņots, "Apvienotais saraksts" (AS) piektdien, 1. septembrī, paziņoja, ka neiesaistīsies Evikas Siliņas (JV) veidotajā koalīcijā, ko veidos "Jaunā Vienotība" (JV), Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) un partija "Progresīvie". Tādējādi AS kopā ar Nacionālo apvienību turpinās darbu opozīcijā.

Piektdien izplatītajā AS paziņojumā uzsvērts, ka, lai gan Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs aicināja sākt valdības izveidi no "baltas lapas", iesaistot piecas partijas koalīcijas veidošanā, JV un premjera amata kandidāte izvēlējās nevis strādāt pie Latvijas drošības interesēm visatbilstošākās valdības modeļa, bet acīmredzami pildīt no sabiedrības slēptas vienošanās.

"Sarunu nedēļas laikā manipulatīvi no procesa tika izslēgta Nacionālā Apvienība (NA), tika ignorēti AS priekšlikumi par sankcijām pakļautu personu ietekmes reālu samazināšanu. Tā vietā tiek izteikti ultimatīvi piedāvājumi pievienoties nestabilai un vērtībās nebalstītai valdībai un faktiski atmazgāt sankcijām pakļauta oligarha ietekmi," teikts paziņojumā.

Siliņa līdz piektdienai, 1. septembrim, gaidīja AS atbildi par gatavību pievienoties trim politiskajiem spēkiem.

Ceturtdien viņa sacīja, ka AS ir jāpasaka lēmums – politiskais spēks ir vai nav gatavs pievienoties JV, ZZS un "Progresīvo" koalīcijai.

Tāpat Siliņa sacīja, ka, neatkarīgi no AS lēmuma, koalīcijas sarunās iesaistītie politiskie spēki pirmdien, 4. septembrī, sāks izstrādāt topošās valdības deklarāciju un koalīcijas līgumu.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!