Foto: LETA

Līdz ar topošo valdību, ko "Jaunā Vienotība" apņēmusies veidot kopā ar Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) un "Progresīvajiem", mainīsies ne tikai ministri, bet arī Saeimas amatpersonas – no komisiju vadītājiem līdz parlamenta priekšsēdētājam, kas varētu būt ZZS politiķis.

Tāpat zināms, ka vairāku topošās valdības partiju vēlmju sarakstā ir kultūras un satiksmes ministru portfeļi, ziņo Latvijas Televīzija (LTV).

Kā viens no kandidātiem Saeimas spīkera amatam tiekot minēts Viktors Valainis no ZZS, kuram būs jāizšķiras starp darbu Saeimā kā tās vadītājam vai ministra amatu valdībā.

Līdzšinējais Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns ("Apvienotais saraksts"), kura pārstāvētais politiskais spēks nu atstāts opozīcijā, LTV norādījis, ka līdz ar izmaiņām koalīcijā gaidāmas pārmaiņas arī parlamenta komisiju vadībā un sadalījumā. Smiltēns paudis cerību, ka pārmaiņu process notiks raiti.

Lielākā skaidrība par amatu sadalījumu nākamajā valdībā esot "Jaunajai Vienotībai". Partija varētu saglabāt visus pašreizējos ministru amatus un vēl saņemt kādas ministrijas portfeli, piemēram, iekšlietu ministra amatu varētu ieņemt Rihards Kozlovskis, bet ārlietu ministra krēsls varētu tikt Krišjānim Kariņam, informē LTV. Kopumā "Jaunajai Vienotībai" varētu būt 6 līdz 7 ministru amati nākamajā valdībā.

ZZS topošajā valdībā cerot uz 4 līdz 6 ministru portfeļiem. Pagaidām zināms, ka no ZZS Armands Krauze varētu saņemt zemkopības ministra amatu. Partijas vēlmju sarakstā ir arī satiksmes ministra amats Uldim Augulim un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija.

Satiksmes ministra krēslu savā vēlmju sarakstā gan iekļāvuši arī "Progresīvie".

"Progresīvajiem" esot plānots proporcionāli mazākais ministru amatu skaits. Partija varētu saņemt aizsardzības ministra amatu, kuram varētu tikt virzīts Andris Sprūds, veselības ministra amatam tiek minēts Edgars Labsvīrs. Partijas vēlmju sarakstā ir arī satiksmes ministra amats Kasparam Briškenam.

Tomēr amatu un atbildību dalījums, visticamāk, vēl mainīsies, norāda LTV. Piemēram, interesi par kultūras ministra amatu ir izrādījuši gan "Progresīvie", kuri varētu nominēt Agnesi Loginu, gan arī ZZS, kuriem ir vairāki kandidāti uz šo posteni.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!