Foto: Shutterstock
Valsts līdz gada beigām kompensēs daļu no elektrības sadales maksas, paredz, Saeimā ceturtdien, 21.septembrī, galīgajā lasījumā pieņemtie grozījumi Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumā.

Saeimā pieņemtie grozījumi likumā paredz, ka elektroenerģijas sadales sistēmas operators laikposmā no šā gada 1. septembra līdz 2023. gada 31. decembrim, fizisko personu elektroenerģijas sadales sistēmas pieslēgumiem ar spriegumu līdz 0,4 kilovati, piemēros elektroenerģijas sistēmas pakalpojuma maksas samazinājumu par jaudas uzturēšanu 60% apmērā ieskaitot pievienotās vērtības nodokli.

Samazinājums netiks piemērots pārrēķiniem, kas tiek veikti sistēmas lietotāju pārkāpumu gadījumos. Elektroenerģijas sadales sistēmas operatora negūtie sistēmas pakalpojuma maksas ieņēmumi ar pievienotās vērtības nodokli tiek kompensēti pilnā apmērā no valsts budžeta līdzekļiem.

Izmaiņas rosinātas, lai ierobežotu AS "Sadales tīkls" fiksētās komponentes tarifa straujo pieaugumu mājsaimniecībām.

Atbalstam nepieciešamo finansējumu 30,47 miljonu eiro apmērā paredzēts nodrošināt no AS "Latvenergo" dividendēs izmaksājamās peļņas daļas.

Klimata un enerģētikas ministrija prognozējusi, ka mājsaimniecībai, kurai ir vienas fāzes un 16 ampēru pieslēgums, fiksētās komponentes tarifs pēc 60% samazinājuma būs 2,43 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa līdzšinējo 6,08 eiro vietā, bet mājsaimniecībai ar vienu fāzi un 20 ampēru pieslēgumu maksa samazināsies no līdzšinējiem 7,6 eiro līdz 3,04 eiro.

Savukārt mājsaimniecībai, kurai ir trīs fāzes un 25 ampēru pieslēgums, maksa būs 9,20 eiro līdzšinējo 23 eiro vietā.

Par grozījumu virzību Saeimā atbildīgās Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas deputātiem Klimata un enerģētikas ministrijas pārstāvji apliecināja, ka līdz ar plānotajiem atbalsta pasākumiem ministrija strādās pie vidēja termiņa risinājumiem sistēmas pakalpojumu tarifu pieauguma ierobežošanai no nākamā gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!