Foto: Shutterstock

Saeima ceturtdien, 12. oktobrī, lēma nodot izvērtēšanai Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā trīs likumprojektus, ar kuriem iecerēts veicināt elektroenerģijas un dabasgāzes pakalpojumu izmaksu paredzamību.

Piesakot izmaiņas Elektroenerģijas tirgus likumā, Enerģētikas likumā un likumā par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem, deputāts Harijs Rokpelnis (ZZS) vienkāršiem vārdiem paskaidroja, ka ir sagatavota "tarifu reforma".

"Likumprojektu paketes mērķis ir ieviest stabilu, pārskatāmu un caurspīdīgu metodi, kā gan sabiedrība, gan uzņēmēji varēs saprātīgāk plānot un paredzēt, kas notiks ar tiem pakalpojumiem, kuru tarifu regulē valsts," paskaidroja deputāts.

Kā norādīts likumu izmaiņu anotācijā, izmaiņu priekšlikuma mērķis ir veicināt regulētu pakalpojumu izmaksu paredzamību, veicināt sabiedrības uzticību regulēto pakalpojuma sniedzējiem un valsts pārvaldei, kā sabiedrības interešu aizstāvei.

Piedāvātie grozījumi ietver normas, kas veicina caurspīdību un paredzamību attiecībā uz sistēmas pakalpojumu tarifiem un sistēmas operatoru investīcijām, nosakot pienākumu sistēmas operatoriem savā desmitgadu attīstības plānā ietver plašāku informāciju par attiecīgo nozari, lietotāju nākotnes vajadzībām un prognozēto tarifu dinamiku.

Izmaiņas arī paredz pienākumu Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai (SPRK) ikgadējā ziņojumā Saeimai ietver tarifu vērtības un informāciju par nacionāla mēroga pakalpojuma sniedzēju plānoto un faktisko izmaksu novirzēm.

Priekšlikums paredz, ka regulators reizi gadā līdz 1. jūlijam iesniedz Saeimai pārskatu par savu darbību iepriekšējā gadā un zvērināta revidenta pārbaudītu pilnu finanšu pārskatu. Regulatoram pārskatā būs jāietver informācija par regulatora apstiprinātiem tarifiem vismaz tādiem regulējamo sabiedrisko pakalpojumu sniedzējiem, kuru sistēmai ir pieslēgti vairāk par 100 000 lietotāju vai piegādātās enerģijas apjoms pārsniedz 2 000 000 kilovatstundu, kā arī elektroenerģijas pārvades sistēmas operatoru, dabasgāzes pārvades sistēmas operatoru un vienoto dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas operatoru un šo regulēto pakalpojumu sniedzēju iepriekšējā perioda tarifu ieņēmumu un izdevumu novirzēm no spēkā esošā tarifu projekta.

Likumu izmaiņas arī paredz normas, kas ietver mehānismus ar mērķi veicināt tarifu apmēra pieaugumu izlīdzināšanu un lietotāju tarifu izmaksu paredzamību, nosakot pienākumu SPSK izstrādāt metodiku maksimālā tarifu vērtības pieauguma noteikšanai.

Papildus tam izstrādāts priekšlikums pārejas noteikumiem Elektroenerģijas tirgus likumā attiecībā uz 2023. gada vasarā apstiprināto elektroenerģijas sadales sistēmas pakalpojumu tarifu, lai izlīdzinošo mehānismu būtu iespējams piemērot jau no 2024. gada janvāra.

Regulējums paredz, ka pārējās periodā līdz 2025. gada 31. decembrim ar grozījumiem Elektroenerģijas tirgus likumā paredzēts mājsaimniecības lietotājiem noteikt elektroenerģijas sadales tarifa fiksētās daļas pieauguma griestus 12 mēnešu periodā mājsaimniecību lietotājiem ar vienfāzes (1F) un trīsfāžu (3F) pieslēgumiem un strāvas lielumu 16, 20 un 25 ampēri (amp).

Minētās mājsaimniecību grupas saskaņās ar AS "Sadales tīkls" sniegto informāciju ietver vairāk nekā 95% no mājsaimniecībām.

Lai īstenotu minētās izmaiņas, valsts budžetā paredzēti 50 miljoni eiro, kas iekļauti 2024. gada valsts budžeta prioritāro pasākumu skaitā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!