Foto: LETA

Ministru kabineta Apbalvošanas padome lēmusi šogad valdības balvu piešķirt sešām personām, tostarp rakstniekam Albertam Belam un Ilutas Lāces vadītajam centram "Marta".

Kā liecina informācija tiesību aktu portālā, Ministru kabineta Apbalvošanas padome šā gada 16. oktobrī izskatīja ierosinājumus par 13 personu apbalvošanu, tomēr balvas tiks pasniegtas sešām.

Ministru kabineta balva tiks pasniegta Belam par izcilu sniegumu Latvijas literatūrā un ieguldījumu Latvijas neatkarības atjaunošanā.

Savukārt centram "Marta" balvu pasniegs par pašaizliedzīgo un neatlaidīgo darbu vardarbības pret sievietēm mazināšanā, vardarbības upuru rehabilitācijā un sabiedrības izglītošanā.

Ministru kabineta balva tiks pasniegta arī Zemessardzes vadības un štāba Izlūkinformācijas pārvaldes Izlūkinformācijas ieguves un analīzes daļas priekšniekam, majoram Jānim Slaidiņam par ieguldījumu Nacionālo bruņoto spēku kaujas spēju attīstībā un valsts aizsardzības stiprināšanā.

Balva tiks pasniegta arī Latvijas Zinātņu akadēmijas akadēmiķim, ķīmijas doktoram Pāvelam Arsenjanam par inovācijās balstītu ieguldījumu Latvijas Organiskās sintēzes institūta starptautiskās atpazīstamības veicināšanā un jauno pētnieku izglītošanā.

Balva tiks arī pasniegta Rīgas Valsts klasiskās ģimnāzijas direktoram Romanam Alijevam par profesionālu un nozīmīgu ieguldījumu ģimnāzijas attīstībā un jauno izglītības standartu ieviešanā.

Savukārt sabiedriskā labuma nodibinājuma "Fonds Nāc līdzās!" vadītājai Sarmai Freibergai tiks pasniegta balva par iekļaujošas sabiedrības vērtību iedzīvināšanu, veicinot cilvēku ar īpašām vajadzībām radošo spēju izpausmi kultūrā un mākslā.

Par ko piešķir balvu?


Ministru kabineta balvu piešķir, lai novērtētu personu ieguldījumu demokrātiskas un tiesiskas Latvijas valsts attīstībā, nozīmīgu darbību saimnieciskajā vai sabiedriskajā jomā vai nopelnus citās valstij nozīmīgās darbības jomās.

Ministru kabineta balva ir Latvijas valdības augstākais apbalvojums – nākamais augstākais aiz Triju Zvaigžņu ordeņa. Balvu pasniedz par nozīmīgiem darbiem vai nopelniem demokrātiskas un tiesiskas Latvijas valsts attīstībā, saimnieciskajā vai sabiedriskajā darbībā vai citās valstij nozīmīgās jomās.

Ministru kabineta balva ir Ministru kabineta Goda diploms, Ministru kabineta balvas krūšu nozīmīte un naudas balva 7115 eiro apmērā.

Gada laikā var piešķirt ne vairāk kā sešas Ministru kabineta balvas (gan fiziskām, gan juridiskām personām).

Pēc Latvijas neatkarības atgūšanas Ministru kabineta balvu iedibināja 1995. gadā, simboliski atjaunojot Tēvzemes balvu. Pēc Valsts Heraldikas komisijas aicinājuma, 2013. gadā Valsts kanceleja sadarbībā ar dizaina biroju "H2E" pilnveidoja apbalvojuma vizuālo koncepciju, lai Ministru kabineta Goda diploms un Ministru kabineta balvas krūšu nozīmīte atbilstu gan valdības augstākā apbalvojuma statusam, gan 21. gadsimta saturiskajam konceptam, mākslinieciskajām un tehnoloģiskajām iespējām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!