Foto: Shutterstock

Veselības ministrija (VM) rosina nodokļu politikas pamatnostādņu izstrādes procesā vērtēt iespēju pārskatīt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi zālēm, nosakot PVN likmi recepšu zālēm 5% apmērā, liecina saskaņošanai iesniegtais konceptuālā ziņojuma par zāļu finansiālo pieejamību projekts.

Ministrijā uzsver, ka, samazinot PVN, tiks samazinātas zāļu cenas un pacientu maksājumi par zāļu iegādi. PVN likme recepšu zāļu piegādēm šobrīd ir 12%.

Savukārt kā risku VM izceļ to, ka uz samazinātā PVN rēķina ražotāji var celt zāļu cenas un pacients finansiāli pozitīvu ietekmi no samazinātās PVN likmes var neizjust.

Šajā ziņojumā ir vēl citi piedāvājumi, piemēram, pārskatīt zāļu cenas veidošanas principus, samazinot zāļu gala cenas pacientiem, un noteikt, ka nekompensējamo recepšu zāļu cena nepārsniedz šo zāļu ražotāja realizācijas cenu vai vairumtirdzniecības cenu Igaunijā un Lietuvā.

Tāpat rosina uzlabot kompensējamo zāļu, tai skaitā, onkoloģijā un hematoloģijā, finansiālo pieejamību pacientiem, veikt pasākumus zāļu un uztura bagātinātāju racionālas lietošanas veicināšanai, īpašu uzmanību veltot bezrecepšu zāļu un uztura bagātinātāju racionālai lietošanai.

Par minētajā ziņojumā ietvertajiem priekšlikumiem vēl jālemj Ministru kabinetam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!