Foto: LETA

Arī šogad, tāpat kā citus gadus, rīdzinieki un pilsētas viesi tiek aicināti turpināt Lāčplēša dienas tradīciju un iedegt svecītes 11. novembra krastmalā uz Rīgas pils vēsturiskā apkārtmūra, portāls "Delfi" uzzināja uzņēmumā "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ).

VNĪ, kā arī iepriekšējos gadus, īpaši šim notikumam uzstādīs tērauda aizsargsietu un iekārtojot pils mūra apkārtni svecīšu izvietošanai.

Arī šogad daļa izdegušo sveču pārtaps par ierakumu svecēm Ukrainas brīvības cīnītāju atbalstam, informēja VNĪ korporatīvās komunikācijas un ilgtspējas daļas vadītāja Aija Ikstena.

Katru gadu 11. novembrī, Lāčplēša dienā, iededzam sveces, pieminot Latvijas valsts armijas uzvaru pār Rietumkrievijas brīvprātīgo armiju jeb tā saukto Bermonta karaspēku 1919. gada 11. novembrī un godinot Latvijas brīvības cīnītāju piemiņu. Šajā dienā svecīšu iedegšana galvaspilsētā ir īpaši iecienīta uz Rīgas pils akmens mūra.

"Lāčplēša diena ir ne tikai mūsu brīvības cīnītāju piemiņas diena, bet arī saikne starp pagātni, tagadni un nākotni, kas mūs vieno un stiprina, nododot mantojumu un vairojot patriotisma jūtas mūsos un mūsu bērnos. Ar katru nolikto svecīti mēs ne tikai godinām mūsu valsti un tradīcijas, bet arī stāvam vienoti ar Ukrainas tautu, jo mūsu piemiņas svecīšu atlikumi pārtop atbalstā viņu cīņai par brīvību," norādījusi VNĪ Korporatīvās komunikācijas un ilgtspējas daļas vadītāja Aija Ikstena.

Sveču pārpalikumus Rīgas 21. vidusskolas pārstāvji 12. novembrī savāks un 17. novembrī skolas telpās Tomsona ielā 35, Rīgā, sveču izgatavošanas meistarklasē pārstrādās ierakumu svecēs.

Pērn no pils mūra šīs akcijas īstenošanai tika savākti 200 kilogrami sveču atlikumu un Ukrainas brīvības cīnītāju atbalstam tika izgatavotas 1000 ierakumu sveces.

Lai saudzētu Rīgas pils atjaunoto apkārtmūri un veicinātu sveču atkārtotas izmantošanas iespējas, VNĪ aicina izvēlēties stikla ietvaros iepildītas svecītes, tādējādi arī pasargājot atjaunoto pils akmens mūri no sakusušajiem un dabai nedraudzīgajiem sveču pārpalikumiem.

VNĪ jau ir uzstādījusi pēc arhitekta Pētera Blūma idejas veidoto tērauda aizsargsietu, kas palīdz pasargāt Rīgas pils vēsturiskā mūra ķieģeļus no neatgriezeniskas termiskas bojāšanas un smilšu vanniņas uz ietves.

Svecīšu novietošanai paredzētais aizsargsiets veidots no 175 posmiem, kuru garums ir 184 metri, bet platums – viens metrs. Uz viena aizsargsieta posma var izvietot 60 svecītes, bet visā sieta garumā var novietot 10,5 tūkstošus svecīšu.

VNĪ atgādina, ka jau kopš 2020. gada Rīgas pilī aktīvi norisinās pils kastelas atjaunošanas darbi. Pārbūves un restaurācijas darbu galvenais mērķis ir vēstures mantojuma saglabāšana un mūsdienīgu telpu izveide Latvijas Nacionālā vēstures muzejam. Šobrīd būvdarbi ir praktiski pabeigti, norisinās telpu nodošana ekspluatācijā un jau pavisam drīz Latvijas Nacionālais vēstures muzejs varēs atgriezties savā vēsturiskajā mājvietā. Plašākai sabiedrībai muzejs plāno savas durvis vērt 2024. gada rudenī.

Jau rakstīts, ka arī šogad Lāčplēša dienā Rīgā plānota virkne pasākumu – ikgadējā Lāčplēša dienas pasākumā "Brīvības cīnītāju gars cauri visiem laikiem" pulksten 16 notiks tradicionālā piemiņas svecīšu iededzināšana Rīgas Brāļu kapos, kam sekos lāpu gājiens līdz Brīvības piemineklim un 11. novembra krastmalai, kā arī uguns plosta palaišana Daugavā.

Daugavas otrā pusē – Slokas ielas un Kurzemes prospekta krustojumā Sudrabkalniņā norisināsies piemiņas brīdis kritušajiem kaujās par Latvijas brīvību.

Savukārt Bāriņu ielā pie Uzvaras parka notiks Lāčplēša dienai veltīts pasākums "Rīgas sardzē. Uzvaras parka nosaukumam – 100".

Tāpat šajā dienā galvaspilsētā norisināsies arī vairāki koncerti, militārās tehnikas izstāde, lekcijas, izstādes un ekskursija Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā.

Pasākumu norises laikā spēkā būs satiksmes ierobežojumi, kuri Pārdaugavā spēkā stājušies jau ceturtdien, 9. novembrī. Tāpat izmaiņas ir vairāku autobusu maršrutos, portāls "Delfi" uzzināja Rīgas domē.

Tā līdz svētdienas, 12. novembra, pulksten 12 transportlīdzekļu satiksme slēgta Bāriņu ielas posmā no Uzvaras bulvāra līdz apgriešanās vietai pie Hermaņa ielas.

Tāpat minētajā laika periodā būs izmaiņas vairāku autobusu kustības maršrutā. Plašāk ar izmaiņām sabiedriskā transporta maršrutos iespējams iepazīties šeit.

Sestdien, 11. novembrī, no pulksten 16.40 no Rīgas Brāļu kapiem līdz Brīvības laukumam un 11. novembra krastmalai norisināsies lāpu gājiens. Nepieciešamības gadījumā NBS Militārā policija un Valsts policija norādītajā gājiena maršrutā satiksmi ierobežos vai slēgs. Lāpu gājiens virzīsies pa maršrutu: Rīgas Brāļu kapi – Varoņu iela – Gaujas iela – Miera iela – Brīvības iela – Brīvības bulvāris – Brīvības laukums – Kaļķu iela – Līvu laukums – Zirgu iela – Doma laukums – Herdera laukums – Bīskapa gāte – 11. novembra krastmala.

Tāpat, saistībā ar Lāčplēša dienas pasākumu norisi, vairākās vietās aizliegs transportlīdzekļu apstāšanos un stāvēšanu. Nepieciešamības gadījumā atstātos transportlīdzekļus pārvietos uz tuvāko stāvēšanai atļauto vietu.

Līdz svētdienas, 12. novembra, pulksten 12 transportlīdzekļu apstāšanos un stāvēšana liegta Mazās Nometņu ielas posmā no Ojāra Vācieša ielas līdz Bāriņu ielai, kā arī Hermaņa ielas posmā no Ojāra Vācieša ielas līdz Bāriņu ielai.

No piektdienas, 10. novembra, pulksten 20 līdz sestdienas, 11. novembra, pulksten 24 apstāšanās un stāvēšanas liegums būs spēkā 11. novembra krastmalas abu pušu posmos no Akmens tilta līdz Vanšu tiltam, kā arī 11. novembra krastmalai paralēlās ielas posmā no Poļu gātes līdz Bīskapa gātei.

Sestdien, 11. novembrī, no pulksten 7 līdz pulksten 11 transportlīdzekļu apstāšanos un stāvēšanu liegs ielā starp Herdera laukumu un Doma laukumu abās pusēs, kā arī Herdera laukumā un Doma laukumā.

Tāpat no sestdienas pulksten 6 līdz pulksten 19.30 transportlīdzekļu apstāšanos un stāvēšanu liegs Aizsaules ielas abās pusēs, Varoņu ielas abu pušu posmos no Aizsaules ielas līdz ēkai Varoņu ielā 3A (pie Rīgas Brāļu kapiem), autostāvvietā pie I Meža kapiem Aizsaules ielā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!