Foto: DELFI/LETA

Nesen Ogres Vēstures un mākslas muzejā atklātas divas jaunas izstādes un izveidota instalācija. Muzejs pēdējā laikā piedzīvojis būtiskas pārmaiņas. Pēc tam, kad muzeja darbinieki iebilda mēra Egila Helmaņa (NA) iecerei izstādīt muzejā sankcijām pakļautā Krievijas miljardiera Pjotra Avena porcelāna kolekciju, sākās nemieri. Pēc piketiem, domapmaiņām, novērošanām, kā arī KNAB un Ogres novada pašvaldības policijas iesaistes gandrīz visi nepaklausīgie darbinieki no muzeja ir aizgājuši, vai arī to amata vietas likvidētas.

Muzeju nu vada juriste Ilze Zariņa. Tāpat mediji ziņojuši, ka par direktora vietnieku zinātniskajā darbā apstiprināts bijušais Saeimas deputāts, nesen vēl Kultūras ministrijas parlamentārais sekretārs Ritvars Jansons (NA). Jaunas izstādes un jaunas vēsmas ir labs arguments, lai dotos uz Ogri un iepazītos ar jaunajiem tekstiem un kontekstiem.

Muzejā ierodos ļoti laicīgi – mazu brīdi pēc tā atvēršanas. Neesmu viena, pirms manis jau paspējusi ierasties kāda, domājams, vietējās apkaimes sākumskolas klase, un ekskursiju bērniem vada neviens cits kā Ritvars Jansons. Bērniem ir iespēja iepazīties ar Lāčplēša kara ordeņa vēsturi ekspozīcijā "Lāčplēša ordenis. Ogres novada varoņu stāsti". Un muzejā izstādīti arī rokoperas "Lāčplēsis" šī gada jauniestudējumā izmantotie mākslinieces Annas Munas (Dana Dombrovska) radītie kostīmi.

Muzejā aplūkojama arī pastāvīgā ekspozīcija, kas stāsta par dzīvi Ogres novadā agrāk. Piemēram, 30. gadu frizētava, aptieka, dažādas bērnu rotaļlietas, svari un citi objekti. Ieejot pastāvīgās ekspozīcijas telpās, pie sienas, kā jau daudz kur, norādīts, ka eksponātus ar rokām aiztikt nevar, bet jaunais muzeja darbinieks Ritvars Jansons bērniem saka, ka te gan var uzvesties brīvāk – visu apskatīt, aiztikt, izņemot šūpuļzirdziņu un klūgu ratiņus. Un bērni arī ķemmē matus manekenei, sver dārzeņus un citādi brīvi izpaužas. I

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!