Fоtо: Saeimas administrācija

Saeima piektdien, 8. decembrī, vēl nenoslēdza darbu pie 2024. gada budžeta, tādējādi debates par to turpināsies sestdien, 9. decembrī.

Saeima jau iepriekš vienojās, ka 2024. gada budžets netiks skatīts pa nakti, kā tas notika, strādājot ar 2023. gada budžetu. Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa (ZZS) iepriekš atzina, ka parlaments ar budžetu strādās noteiktas stundas un tā izskatīšana plānota ceturtdien, piektdien un, iespējams, sestdien.

Tāpat kā ceturtdien, arī šodien Saeima darbu sāka pulksten 9 un noslēdza pulksten 21. Ceturtdien Saeima izskatīja 18 budžetu pavadošos likumprojektus, kuriem bija iesniegti vairāk nekā 130 priekšlikumi.

Savukārt piektdien deputāti sāka skatīt iesniegtos priekšlikumus izmaiņām 2024. gada budžetā. Gan valdība, gan opozīcija iesnieguši vairāk nekā 350 priekšlikumus.

Piektdien no 356 priekšlikumiem tika izskatīti 265. Par atlikušajiem tiks lemts sestdien.

Šodien deputāti un ministri debatēja par virkni opozīcijas deputātu iesniegtajiem priekšlikumiem, tostarp palielināt finansējumu pašvaldībām, iekšējai drošībai un Dziesmu svētku tradīcijas turpināšanai. Visi opozīcijas priekšlikumi tika noraidīti.

Kad Saeima bija izskatījusi 160 priekšlikumus, opozīcijas deputāts Ainārs Šlesers (LPV) ironizēja, ka gadījumā, ja budžeta skatīšana ieilgs līdz svētdienai, viņš pacentīsies novilcināt debašu laiku, lai Nacionālās apvienības (NA) deputāti nepaspētu uz svētdien plānoto politiskā spēka kongresu.

Šlesers sarēķināja, ja viņš par katru priekšlikumu debatētu atļautās piecas minūtes, tas kopumā aizņemtu 15 stundas. Viņš ironiski piebilda, ka tādu pašu pieeju varētu izmantot citi viņa partijas biedri, tādā gadījumā NA kongress būtu jārīko vien nākamās nedēļas beigās.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka ceturtdien Saeima atbalstīja izmaiņas Akcīzes nodokļa likumā, paredzot nākamgad celt akcīzi virknei veselībai kaitīgiem produktiem, tostarp cigaretēm, alkoholam un enerģijas dzērieniem.

Tāpat atbalstīti tika grozījumi Dabas resursu nodokļa (DRN) likumā, paredzot no 2025. gada 1. janvāra ar šo nodokli aplikt videi nedraudzīgas mitrās salvetes. Likums paredz, ka 2025. gadā mitrajām salvetēm, kas satur mikroplastmasu, un baloniem piemēros DRN likmi 12,2 eiro apmērā par vienu kilogramu.

Saeima arī galīgajā lasījumā pieņēma izmaiņas Mikrouzņēmumu nodokļa likumā, šiem uzņēmumiem nosakot vienu nodokļa likmi 25% apmērā. Līdz šim mikrouzņēmumiem, kuru apgrozījums gadā ir līdz 25 000 eiro, nodokļa likme ir 25%, savukārt gada apgrozījumam, kas pārsniedz 25 000 eiro, likme noteikta 40% apmērā.

Tāpat pēc ilgām un asām debatēm Saeima vienojās no nākamā gada augļiem, ogām un dārzeņiem piemērot pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi 12% apmērā līdzšinējo 5% vietā.

Tādējādi sākot ar 2024. gada 1. janvāri PVN samazināto likmi 12% apmērā piemēros svaigiem augļiem, ogām un dārzeņiem, tostarp mazgātiem, mizotiem, lobītiem, grieztiem un fasētiem, bet kuri nav apstrādāti termiski vai kā citādi, piemēram, saldēti, sālīti, kaltēti.

Parlaments arī lēma 2024. gadā par 20% celt azartspēļu nodokli, tādējādi valsts budžets papildus iekasētu piecus miljonus eiro.

Kā arī tika panākta vienbalsīga vienošanās par grozījumiem likumā "Par valsts pensijām", kas paredz no 2024. gada atjaunot piemaksas pie pensijas par apdrošināšanas stāžu, kas uzkrāts līdz 1995. gada 31. decembrim.

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !