Foto: LETA
Karš Ukrainā ir mūsu kopīgais izaicinājums, un palīdzēt Ukrainai ir Eiropas pienākums, uzsvēra Eiropas Parlamenta priekšsēdētāja Roberta Metsola, piektdien Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā piedaloties diskusijā ar jauniešiem un nevalstisko organizāciju pārstāvjiem.

Viņa atzīmēja, ka daļa no klātesošajiem neatceras, kāda bija Latvija pirms iestāšanās Eiropas Savienībā (ES). Viņas ieskatā, fakts, ka Latvija šogad atzīmē 20 gadus kopš iestāšanās blokā, ir sasniegums. Lai gan Eiropas vēsture varbūt nav uzrakstīta, Latvijai tajā ir bijusi svarīga loma. Eiropa ir kļuvusi stiprāka, aktīvāk aizstāvējusi savas vērtības, padarījusi sabiedrības drošākas, labklājīgākas.

"Ne viss mums ir izdevies pilnīgi pareizi. Ir lietas, kas kaitina arī mani, bet mēs esam iemācījušies uzlabot lietas un parādījuši jaunākajām paaudzēm, cik svarīgi ir būt kopā, cik svarīgas ir mūsu demokrātijas, brīvības un pārrobežu sadarbība. Mēs burtiski esam pagriezuši vēstures gaitu no kariem un konkurences, pārejot citādākā līmenī, saprotot, ka kopā mums ir labāk," sacīja Metsola.

Pēc EP priekšsēdētājas paustā, tas nenozīmē, ka mēs visi kļūstam vienādi. Katrai valstij ir savas unikālās tradīcijas, kultūra, un tieši dažādība ir patiesais ES dalībvalstu spēks. Tāpat Metsola norādīja, ka Eiropa ir kļuvusi par tiesību un demokrātijas augstāko pārstāvi. Viņa uzsvēra, ka aizvadīto divdesmit gadu laikā ir radušies izaicinājumi, par kuriem 2004.gadā pat iedomāties nevarēja.

"Iespējams, mēs esam nedaudz pieraduši pie visiem šiem labumiem, ir lietas, kuras mēs pieņemam, kā pašas par sevi saprotamas. Varbūt mēs neesam mūsu bērniem iemācījuši, ka ir lietas, par kurām ir jācīnās. Jaunā paaudze ir daudz skeptiskāka un ciniskāk domā par politiķiem, ka viņi visi ir vienādi un EP vēlēšanām nav nozīmes," pauda Metsola.

Viņa uzsvēra, ka aizvadītie gadi nav bijuši paši vieglākie. Metsola atsaucās uz teicienu, ka visspēcīgās draudzības tiek veidotas viskarstākajās cīņās. Tā tas ir bijis Eiropā pagājušo desmit gadu laikā. EP priekšsēdētājas ieskatā krīzes ir padarījusi Eiropas iedzīvotājus izturīgākus un vienotākus.

Metsola vērsa uzmanību uz to, ka 2019.gadā līdzdalība EP vēlēšanās Latvijā bija zema, kamēr kopumā Eiropā balsotāju skaits, kas piedalījās vēlēšanās, bija rekordaugsts. Viņa uzsvēra - arī ja cilvēki nepiedalīsies vēlēšanās, tad deviņas Latvijai paredzētās vietas EP tāpat tiks aizņemtas.

"Ja jūs balsosiet, tā būs jūsu izvēle. Ja balsosiet, jums būs tiesības prasīt rezultātus un atbildību no saviem ievēlētajiem deputātiem EP. Jūs varēsiet atgādināt priekšvēlēšanu kampaņā pausto un salīdzināt, vai solītais ir izpildīts. (..) Eiropa nevarēs izdzīvot, ja tā nebūs brīva. Mēs nedrīkstam palikt vienaldzīgi. Ja paskatāmies vēsturē, 1991.gadā Latvijā notika barikādes. Tas ir atgādinājums, ka mums ir pienākums aizstāvēt savu dzīvesveidu," uzsvēra EP priekšsēdētāja.

LETA jau rakstīja, ka EP vēlēšanas Latvijā notiks jūnija sākumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!