Foto: Viesturs Radovics/DELFI
Pēc uzbrukuma palātas biedram stacionārā "Gaiļezers", Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (RAKUS) ar personālu atkārtoti izrunātas rīcības iespējas šādās vai līdzīgās situācijās, kā arī tas rosinājis pievērst pastiprinātu uzmanību atsevišķa delīrija aprūpes un ārstēšanas algoritma apstiprināšanai, portāls "Delfi" noskaidroja RAKUS.

"Delfi" jau rakstīja, ka naktī no 22. uz 23. janvāri "Gaiļezera" pacients Valdis pamodies no sitieniem pa nesen operēto galvu. Viņam ir galvas smadzeņu audzējs, viņš pārcietis trīs operācijas un slimnīcā ieradies saņemt staru terapiju, turpinot ārstēšanās procesu. Nakts vidū viņam pēkšņi uzbrucis palātas biedrs. Pēc tam viņš slimnīcu pametis.

Kā sarunā ar "Delfi" iepriekš stāstīja Valda meita Elīna Feldberga, viņu dara bažīgu drošība slimnīcās nakts laikā, kā arī tas, vai šis uzbrukums nelabvēlīgi neietekmēs turpmāko tēva atlabšanu. Par uzbrukumu ģimene ziņojusi policijai, bet plāno vērsties arī Veselības inspekcijā, ministrijā un rakstīt sūdzību slimnīcas vadībai, kas līdz šim viņiem par notikušo nav atvainojusies. Tikmēr pašā slimnīcā iepriekš vien apstiprināja, ka ir noticis incidents, tomēr nevarēja apstiprināt "piekaušanu" vai "slimnieka aizbēgšanu".

"Slimnīcas kārtība situācijās ar noteiktu diagnozi vai recidīviem nepieciešamības gadījumā jau paredz šādu pacientu izolēšanu, smagākos gadījumos varam piesaistīt psihiatru vai intensīvas terapijas ārstu. Taču, kā jau uzsvērts, konkrētajā gadījumā ir runa par nestandarta situāciju," aptuveni nedēļu pēc notikušā norādīja slimnīcas pārstāve Gundega Vārpa.

Papildus tam RAKUS drīzumā tiks apstiprināts īpašs atsevišķs delīrija aprūpes un ārstēšanas algoritms, kas līdz šim darbojies kopējā šādu situāciju algoritmā, bet pēc ilgāka monitoringa un tieši Austrumu slimnīcas situāciju analīzes dažādās slimnīcas nodaļās, tam pievērsta papildu uzmanība, izveidojot vēl vienu protokolu, uzsvēra Vārpa.

Kā "Delfi" informēja cietušā pacienta meita Elīna, policijas pieprasīto tiesu medicīnisko ekspertīzi, lai noteiktu traumu smaguma pakāpi, ģimene ir veikusi. Tagad tiek gaidīti tās rezultāti, lai zinātu, kāda būs tālākā izmeklēšanas gaita un procesa virzība.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!