Pirmdien, 5. februāri, 16 Latvijas pilsētās notiek lauksaimnieku protesti. Portāls "Delfi" piedāvā ielūkoties to norisē.

Protesti notiek Liepājā, Saldū, Talsos, Tukumā, Kuldīgā, Jelgavā, Dobelē, Bauskā, Jēkabpilī, Aizkrauklē, Daugavpilī, Rēzeknē, Valmierā, Gulbenē, Limbažos un Ogrē.

"Zemnieku saeima" valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš iepriekš norādīja, ka pirmajā posmā protesti plānoti miermīlīgi, lauksaimniekiem pulcējoties katra Latvijas reģiona iepriekš definētās lokācijās.

"Protestu laikā mēs aicinām dalībniekus netraucēt operatīvā transporta kustībai un ievērot miermīlīgu pārvietošanos ar lauksaimniecības un cita veida tehniku. Šobrīd lauksaimnieku izvirzītās prasības esam iesnieguši Ministru prezidentei Evikai Siliņai un Zemkopības ministram Armandam Krauzem, tāpēc gaidām atbildes un reālus risinājumus no viņu puses. Pretējā gadījumā jau 12. februārī esam gatavi doties uz Rīgu," informēja Lazdiņš.

Lauksaimnieku prasības, kas pirms protesta iesniegtas valdības vadītājai un zemkopības ministram, ar konkrētiem termiņiem ir vērstas par šādiem nozarei kritiski svarīgiem jautājumiem:

  • Krievijas un Baltkrievijas pārtikas produktu tūlītējs importa aizliegums bez pārejas perioda;
  • 5% samazinātās PVN likmes atjaunošana Latvijai raksturīgajiem augļiem, ogām dārzeņiem; nozares konkurētspējas veicināšana;
  • birokrātijas mazināšana lauksaimniecības nozarē;
  • plašāka pieeja apdošināšanas un apgrozāmo līdzekļu programmām;
  • atteikšanās no nacionāla līmeņa zemes apgrūtinājumiem vai citiem zemes lietošanas ierobežojumiem.

Pirmdienas vakarā Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs paudis pateicību lauksaimniekiem, ka protests noritējis mierīgi. Tāpat Rinkēvičs cer, ka valdībai un zemnieku organizācijām izdosies rast dialogu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!